Передплата 2024 ВЗ

УПЦ МП розриває стосунки з Константинополем, — рішення Собору

  • 13.11.2018, 17:43
  • 587

Собор єпископів УПЦ МП засудив рішення Вселенського Патріарху від 11 жовтня, про встановлення його юрисдикції на території України.

Про це йдеться у постанові Собору від 13 листопада 2018 року, повідомляє Українська правда.

Вказується, що рішення Синоду Константинопольського Патріархату від 11 жовтня стосовно українського церковного питання є «недійсними та такими, що не мають жодної канонічної сили».

«Зокрема, рішення про встановлення юрисдикції Константинопольського Патріархату на території України є наслідком спекулятивного трактування церковної історії. А рішення про зняття анафеми та інших церковних заборон із лідерів розколу та визнання дійсності псевдохіротоній, які були звершені ними під час перебування в розколі, є наслідком спотвореного тлумачення православних канонів», — сказано у постанові.

В постанові зазначається, що, «визнавши розкольників у сущому сані, Константинопольський Патріархат, згідно з церковними правилами, сам став на шлях розколу».

«У зв’язку з цим, євхаристичне спілкування Української Православної Церкви з Константинопольським Патріархатом на даний час є неможливим і припиняється», — йдеться у постанові.

Також Собор виступив проти зміни назви Української Православної Церкви.

«Собор єпископів виступає проти будь-яких спроб змінити назву Української Православної Церкви (МП -ред.), про що вже заявляється першими особами держави», — сказано у постанові.

«У разі прийняття відповідних законопроектів Верховною Радою України, Українська Православна Церква буде захищати свої права всіма законними засобами, які передбачені „Основами соціальної концепції Української Православної Церкви“, законодавством України та Європейською Конвенцією з прав людини», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, як писав «ВЗ», зустріч президента Петра Порошенка із єпископами УПЦ МП не відбулася. Речник УПЦ КП архієпископ Євстрітй (Зоря) по пунктах розповів, чому зірвалася сьогоднішня зустріч єпископів УПЦ (МП) з Президентом і для чого скликався в терміновому порядку Архиєрейський Собор УПЦ (МП), проведення якого не анонсувалася.

Схожі новини