Передплата 2024 «Добра кухня»

Конституційний суд України визнав законним скасування допомоги по догляду за дитиною

  • 09.11.2018, 12:12
  • 1 470

Конституційний суд України визнав правомірним скасування допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трьох років і скороченню соцдопомоги при народженні другої і третьої дитини.

Про це повідомила прес-служба суду з посиланням на текст рішення.

«Конституційний суд України ухвалив рішення у справі за конституційним поданням 50 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України положень пункту 7 розділу І І Закону України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, у своєму рішенні Конституційний суд України зазначив, що з метою виконання конституційного обов’язку щодо утвердження соціальних прав «держава має не лише створити систему соціального захисту, а й забезпечити її належне функціонування».

«Ця система повинна гарантувати охорону, зокрема, сім’ї, дитинства, материнства і батьківства. Водночас, на переконання суду, у разі виникнення об’єктивної потреби дії держави щодо перерозподілу або зменшення соціальних видатків мають бути тимчасовими і повинні мати часові межі, потрібні для стабілізації та покращення фінансово-економічної ситуації», — повідомляє прес-служба установи.

У КСУ зауважили, що, оскільки допомога при народженні дитини, допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та допомога при усиновленні дитини встановлені законом і конкретно не визначені в Конституції України як складові права на соціальний захист, гарантованого статтею 46, то «Верховна Рада України має свободу дій щодо законодавчого регулювання порядку надання цих видів державної допомоги».

«Оскільки допомога по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, допомога при народженні дитини та допомога при усиновленні дитини не передбачені в Конституції України, то на них не поширюються й визначені її статтею 22 гарантії щодо заборони скасування чи звуження змісту та обсягу прав, визначених, зокрема, у статтях 46, 48 Основного Закону України», — зазначили у суді.

Як зазначається, рішення Конституційного суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Схожі новини