Передплата 2024 «Добрий господар»

Cучасні їдальні для шкіл, фонтан на Сихові і навіть обсерваторія: що пропонують облаштувати львів’яни за кошти громадського бюджету

У Львові триває кампанія «Голосування за проекти громадського бюджету». За тридцять великих проектів (вартістю до 3 млн грн) і 107 малих (вартістю до 500 тис. грн) можуть проголосувати львів’яни до 15 листопада.

Цього року у міському бюджеті передбачено 35 млн гривень на реалізацію проектів-переможців громадського бюджету. Саме їх зараз визначають способом голосування. Станом на зараз проголосувало понад 22 тисячі львів’ян. Містяни надають перевагу голосуванню за допомогою інтернету. Через інтернет уже віддали близько 90% голосів. Про це розповів начальник відділу громадського партнерства управління «Секретаріат ради» Львівської міської ради Орест Файфурка.

Серед тридцяти великих проектів — різноманітні проекти в галузі охорони здоров’я¸ освіти, соціального захисту, інфраструктурні. Кожен проект — сучасний, креативний, важливий. Ознайомившись із проектами під час презентації, а також подивившись, як львів’яни за них голосують, бачимо, що ситуація, дещо відмінною від торішньої. Тоді перемагали освітні проекти, а тепер лідирують медичні.

До прикладу, проект «Сучасна лабораторія для дитячої лікарні» має на меті закупити обладнання для дитячої лікарні, що на вул. П. Орлика, щоб потрібні аналізи робилися безпосередньо в лікарні і були доступні усім дітям. Як зазначила завідувачка відділення хірургії вроджених вад розвитку МДКЛ Галина Курило, зараз міська дитяча лікарня гостро потребує високотехнологічного обладнання, яке дозволить отримати необхідні результати обстежень буквально за 15−30 хвилин і зможе виконувати близько 65 типів аналізів. За цей проект віддали голоси більше тисячі львів’ян.

Багато голосів набрав проект «Дай немовляті шанс на повноцінне життя!», який передбачає створення сучасної палати інтенсивної терапії для новонароджених у пологовому відділенні 3-ої міської клінічної лікарні на вул. Раппопорта. Серед проектів освітньої галузі — дві школи пропонують обладнати у себе сучасні їдальні. Це школа «Оріяна», випускники якої розробили проект «Виделка», та школа № 67, яка представила проект «Гаряче харчування у новій їдальні СЗШ № 67 — запорука здорової нації».

А от у СЗШ східних мов та бойових мистецтв «Будокан» пропонують створити не просто їдальню, а дитячо-юнацький простір смачного та корисного дозвілля «Horbbit's hole». У рамках цього проекту не тільки створять комфортні умови зі здоровим харчуванням, а й школа отримає простір, де у позашкільний час діятиме дитячий туристичний портал, учнівсько-студентські коворкінги, читальний зал з корисною та пізнавальною літературою та дитячо-юнацький лекторій. Але школа «Будокан» генерувала одразу дві ідеї. Друга — у мансарді школи створити міжшкільну міську обсерваторію, на яку треба півмільйона гривень. Цікавими є проекти, які представили заклади культури. Зокрема, облагородити територію на Сихові, на вулиці О. Довженка, яка зараз є запущеною і заросла чагарниками, мають намір автори проекту «Фонтан на Сихові».

Серед новацій «громадськобюджетної» кампанії — міське управління освіти заборонило учням голосувати за проекти громадського бюджету під час уроків. Відтепер свій голос школярі можуть віддати лише у позаурочний час.