Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Осінній салон дає можливість молодим художникам показати свої роботи», — Петро Сипняк

  • 07.11.2018, 20:09
  • 1 177

У Палаці мистецтв відкрилася ХХІІ Міжнародна виставка живопису «Високий Замок».

Важко вже уявити культурні події міста восени без Осіннього салону «Високий Замок». 6 листопада у Львівському палаці мистецтв стартував ХХІІ Міжнародний осінній салон «Високий Замок».

Мета щорічної виставки-конкурсу — популяризація сучасного українського мистецтва. Свої твори представили митці з України та з-за кордону, серед яких є не лише відомі, а й зовсім нові імена. Осінній cалон «Високий Замок», незмінним інформаційним партнером якого є газета «Високий Замок», — це також платформа для творчої співпраці, обміну досвідом, думками між митцями та глядачами.

Я вже звикла, що відкриває свято мистецтва у Львові голова журі Салону, художник Орест Скоп. Бо як тільки мова заходить про Осінній салон «Високий Замок», усі розуміють, що це — Орест Скоп. Торік хтось пожартував на відкритті: не було би Скопа, не було би Салону. На жаль, цього року через хворобу пан Орест не був присутнім на відкритті, однак доклав максимум зусиль, щоб Салон все ж таки відбувся.

На відкритті ХХІІ Міжнародного салону було значно більше поціновувачів мистецтва, ніж у попередні роки. А це означає, що Салон міцно прописався у Львові. Найбільше, мабуть, раділи майбутні художники — діти. На сцені Палацу мистецтв їм вручали дипломи за участь у ХХІІ Осінньому салоні. Високу нагороду того дня отримав і співак Володимир Окілко — медаль «За служіння мистецтву» від Всеукраїнського об’єднання «Країна».

Про те, що незвичного і нового можна буде побачити на цьогорічній мистецькій виставці, журналісту «ВЗ» розповів художник Петро Сипняк.

— Безмежно тішуся, що Салон все ж таки продовжується і цього року ми мали можливість відкрити його 22-й раз, — сказав Петро Сипняк. — Що не знайшлися сили, які хотіли його закрити і намагаються докласти зусиль, що його все ж таки закрити.

— А хто ці сили?

— Є такі, хто вважає Салон непотрібним, каже, що він — застарілий, неактуальний. Для мене це дивно чути, особливо, якщо зважати на ту кількість робіт, які виставлені на ХХІІ Салоні, і на географію, то він стовідсотково сучасний. Якби він був непотрібним, стільки людей сьогодні би тут не було. Людям цікаво. Осінній салон чи не єдиний, який дає можливість молодим художникам показати свої роботи. Бо ж не кожен художник може собі дозволити організувати персональну виставку, а показати кілька кращих робіт, які намалював за останній рік, — чудова нагода під час Осіннього салону. Бо інших виставок нема, їх ніхто не організовує. При відборі робіт була умова: менший бік картини повинен мати 80 сантиметрів. Натомість інший розмір міг бути довільним. У зв’язку з цим відпало багато випадкових робіт. Раніше студенти приносили невеличкий етюд маленького розміру, тому, звісно, вони не брали участі у виставці.

Автор: Галина ЯРЕМА.

Фото автора

Популярне за добу

Популярне за тиждень