Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У «Дзизі» презентували анімалістичну виставку сценографа Євгена Лисика

До 10 листопада у «Дзизі» експонуватиметься анімалістична виставка Євгена Лисика.

«Євген Лисик, безперечно, в ранзі могутніх планет. Планета з вулканами і квітучими садами, з просторами пустель, висотами гір і глибинами таємничих криниць, з птахолюдами і рибозвірами. Ця повна протиріч планета, ніколи не буде до кінця досліджена», — говорить про свого вчителя відома художниця-іконописець Іванка Крип’якевич-Димид.

Євген Лисик — сценограф, майстер монументального живопису, графік, народний художник УРСР та лауреат Шевченківської премії. Він є автором понад 70 декорацій до вистав як в Україні, так і за кордоном. Це декорації до вистав «Есмеральда», «Лускунчик», «Лебедине озеро», «Сотворення світу», «Ромео і Джульєтта» та інші. Левову частку свого творчого життя віддав роботі у Львівському національному театрі опери та балету ім. С. Крушельницької, де працював головним художником. Помер у 1991 році. Але ім’я Лисика якимось дивним чином незалужено забуто. У львівській галереї мистецького об’єднання «Дзиґа» триває анімалістична виставка небачених досі робіт Євгена Лисика під назвою «Інші».

Тут ми бачимо Лисика не сценографа. Організатори виставки у «Дзизі» прагнули показати щось інтимне та недоступне для чужих очей у його творіннях — його звірів. Основний мотив представлених на виставці робіт — свобода. Найяскравіше це ілюструє картина «Ведмідь», що розташована на центральній стіні галереї. «Могутній Дух геніального Лисика шукав виходу в задушливій атмосфері сталінсько-брежнівського бетону. І він знайшов його — це «Ведмідь» — пише у своїх спогадах про вчителя Іванка Крип’якевич-Димид.

Та найбільше автор любив зображати на своїх полотнах коней, адже вважав цих тварин рідними по духу. Також пані Іванна згадує, що малював звірів Лисик у найважчі моменти свого життя, звертався до них тоді, коли люди його розуміти та чути не хотіли. Своїх звірів нікому не показував. А сьогодні з полотен вони розповідають відвідувачам про художника, який розумів їхню душу. Треба лише їх почути.

До 10 листопада виставка Євгена Лисика експонуватиметься у «Дзизі». А вже 6 листопада відкриється його виставка у галереї «ІконАрт» .

Схожі новини