Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Набув чинності закон про спрощення екстрадиції

  • 04.11.2018, 15:55
  • 544

В Україні набув чинності закон, яким врегульовується спрощена процедура екстрадиції осіб, затриманих у зв’язку з перебуванням у міжнародному розшуку.

Про це повідомляє Укрінформ.

Відповідний закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» опубліковано напередодні, 3 листопада, у парламентській газеті «Голос України».

«Цей закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування», — йдеться в документі.

Як повідомялося, Верховна Рада 2 жовтня ухвалила закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку з ратифікацією Третього додаткового протоколу та Четвертого додаткового протоколу до Європейської конвенції про видачу правопорушників» (№ 6149).

Закон дозволяє затриманим, які перебувають у міжнародному розшуку, просити про застосування до них спрощеного порядку видачі, не чекаючи надходження формального запиту на екстрадицію.

Згідно із законом, передача особи, стосовно якої прийнято рішення про екстрадицію у спрощеному порядку, здійснюється протягом 10 робочих днів з дня повідомлення компетентному органу іноземної держави про зазначене рішення. Цей строк може бути подовжений уповноваженим (центральним) органом України до 30 днів. Відстрочення фактичної передачі особи з підстав, передбачених статтею 592 цього Кодексу, не допускається.

Передбачається, що у разі прийняття уповноваженим (центральним) органом України рішення про відмову у видачі особи (екстрадиції) у спрощеному порядку видача особи (екстрадиція) здійснюється за загальними правилами щодо видачі осіб, які вчинили кримінальне правопорушення.

Законом уповноважений орган України може приймати рішення про екстрадицію у спрощеному порядку або про відмову у видачі протягом п'яти робочих днів з дня одержання ухвали слідчого судді, якою затверджено згоду особи на екстрадицію, та інформації компетентного органу іноземної держави.

Схожі новини