Передплата 2024 «Добрий господар»

Уперше в Україні талант-шоу «Х-фактор: бібліоремейк» пролунало у Львові

Діти демонстрували свої вміння у талант-шоу «Х-фактор: бібліоремейк», що відбулося у відеостудії «Кіноторба» Центральної дитячої бібліотеки Централізованої бібліотечної системи для дітей Львова.

25 учасників від семи до 16 років змагалися між собою у шести номінаціях: пісня, танець, декламація, гра на музичних інструментах, оригінальний жанр, образотворче та декоративно-прикладне мистецтво.

Здібності читачів дитячих бібліотек міста Лева оцінювало журі: менеджер управління культури Львівської міської ради Анастасія Нечипоренко, актриса Першого українського театру, музикант Дана Бончук, заслужений діяч естрадного мистецтва України, співак Володимир Питель, викладач Школи журналістики Українського католицького університету Сергій Трухімович, директор Благодійного фонду «Із янголом на плечі» Юрій Федечко. Прізвища членів журі глядачам та конкурсантам не лише оголосили, а й показали на величезному екрані відеосюжети про їхню діяльність. Мистецтво юних оцінювали за десятибальною шкалою.

Тон «Х-фактору: бібліоремейк» задав заслужений артист України Володимир Питель. І заспівав ліричну пісню, і жартував з глядацьким залом. Це було своєрідною моральною підтримкою для конкурсантів, їхніх батьків та друзів.

10-річний Олесь Парщик, невеличкий на зріст хлопчина, здивував журі тим, що заграв на піаніно власні джазові твори.

«Другий рік навчаюся в музичній школі. Окрім піаніно, граю на барабанах, — скаже після вдалого виступу Олесь Парщик журналістові „ВЗ“. — У шість рочків батьки віддали мене у джазову школу. Там я захопився джазом, — музикою ритмічною та яскравою. Я п'ять джазових творів уже написав, хоча ні тато, ні мама жодного відношення до музики не мають».

7-річна Єва Орлянська зіграла на піаніно твори світових композиторів: Баха, Скорика, Ясусі Акутагави. Мало того, що їхні твори складні (не кожен професійний музикант візьметься за їх виконання), ще й різні за темпоритмом та мелодикою. Тому дівчинка отримала від журі найвищі оцінки.

7-річний Максим Борис вразив суддів та глядачів тим, що прочитав гумореску Михайла Стельмаха в ролях: вдало скопіював «мову» та поведінку тварин.

«Не думайте, що мрію стати артистом, — за лаштунками Максимчик досить серйозний, але верткий як дзига. — Стану винахідником. Читання гуморесок, це для мене — просто хобі».

Один із переможців-фіналістів семирічний Максим Борис, який мріє стати артистом.
Один із переможців-фіналістів семирічний Максим Борис, який мріє стати артистом.

8-річні Маргарита Штендер та Богдан Поточняк по-доброму подивували не так журі, як мене. На сцені виконали латиноамериканський танець ча-ча-ча, і я сприйняла їх як учнів студії бальних танців. Та з'ясувалося: Маргарита і Богдан навчаються у Винниківській музичній школі. А там, окрім музики, викладають ще й хореографію.

«Родзинкою» талант-шоу був виступ 11-річної Каріни Гіркої. Дівчинка скромна, сором'язлива, зате віртуозно імітувала голоси пернатих: тьохкала як соловейко, співала як жайворонок, щебетала як канарка… Мистецьку школу не відвідує — а зал уміє наповнити пташиним співом. Глядачі казали: слухали — і серце мліло. Якби заплющити очі і послухати, нізащо не здогадався б, що то дитина по-пташиному співає.

«Не сподівалася, що 7−9-річні діти уміють добре писати серйозні музичні твори та довершені вірші, — мовила у розмові із журналістом „ВЗ“ член журі Анастасія Нечипоренко. — Що більше різнопланових конкурсів — то більше дітей розкриють свої таланти. Відтак — стають відкритими для суспільства. Вірю: вони і Львів прославлять».

До речі, Центральна бібліотека для дітей також виховує власних артистів, кінооператорів, режисерів. Річ в тім, що при бібліотеці працює дитяча відеостудія «КіноДрабина» (керівник — Роман Денис), вихованці якої знімають на відео короткометражні гумористичні кіножурнали (знімали також «Х-фактор: бібліоремейк») і розміщують на сайті бібліотеки та в соціальних мережах.

Сценарист, режисер, ведуча «Х-фактору: бібліоремейк» — завідувач відділу мистецтв Центральної дитячої бібліотеки Галина Труш. Переможцям супер-фіналу подарували квитки на виставу Першого театру «Джалапіта». Виконані переможцями музичні твори, пісні, вірші безкоштовно запишуть у студії звукозапису «Формат плюс» Центральної дитячої бібліотеки; танці, циркові — номери знімуть відеоролики і розмістять на бібліотечному сайті та в соціальних мережах; відкриють персональні виставки малюнків юних художників у галереї бібліотеки поряд з картинами відомих митців України. «Х-фактор: бібліоремейк» у місті Лева стане традиційним.

Схожі новини