Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лукашенко: Білорусь готова бути миротворцем на Донбасі і сприяти проведенню там виборів

  • 31.10.2018, 19:24
  • 773

Президент Білорусі Олександр Лукашенко запропонував розглянути можливість розміщення в Україні спільної миротворчої місії ООН і ОБСЄ.

Про це він заявив на зустрічі Основної групи Мюнхенської конференції з безпеки в Мінську, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

«Необхідно здійснювати подальший пошук взаємоприйнятного рішення щодо розміщення на Донбасі миротворців. Можливо, розглянути варіант розміщення спільної місії ООН і ОБСЄ в Україні», — заявив Лукашенко.

За його словами, до складу такої місії можуть увійти військовослужбовці, поліцейські, цивільний персонал із країн, які протягом усього конфлікту робили посильний внесок у його залагодження.

«Потрібно забезпечити принцип поетапності в розгортанні цієї місії», — додав глава Білорусі.

Він також запропонував розмістити в Мінську технічний пункт Тристоронньої контактної групи з мирного врегулювання конфлікту на сході України.

«Ми готові розглянути створення в Мінську технічного пункту Тристоронньої контактної групи», — заявив Лукашенко.

Глава Білорусі зазначив, що його країна готова взяти на себе відповідальність за підтримання миру на сході України, здійснювати контроль на російсько-українському кордоні та сприяти проведенню виборів на Донбасі.

«Ми можемо взяти на себе відповідальність за забезпечення миру в східних регіонах України та контроль на російсько-українському кордоні. А також супроводжувати проведення виборів на Донбасі, виходячи з розуміння того, що ці регіони є невід'ємною частиною України», — заявив Лукашенко.

Він зазначив, що для реалізації цих пропозицій треба обговорювати їх за столом переговорів за участю всіх залучених сторін.

«Будьмо чесні: якщо нам не вдасться залучити за цей стіл США, навряд чи ми досягнемо мети», — сказав президент Білорусі.

Він вважає, що наразі з завданням припинити конфлікт на південному сході України ніхто не може впоратися.

«На сьогодні ми змушені констатувати, що із завданням припинити протистояння на південному сході України ніхто не справляється. Ні „нормандська четвірка“, ні Тристороння контактна група, ні Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ в Україні, ні формат Волкер-Сурков», — заявив Лукашенко.

Однак, заявив він, «будьмо відверті: вирішення конфлікту на Донбасі при бажанні могло би бути вже давно знайдене».

«Потрібно продовжити роботу щодо посилення можливостей Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні та Тристоронньої контактної групи», — вважає президент Білорусі.

На його думку, «важливо доповнити дипломатичний діалог взаємозв'язками парламентаріїв, представників регіональної влади, громадянського суспільства та експертів».

Схожі новини