Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Президент підписав закон «Маски-шоу, стоп-2»

  • 31.10.2018, 17:06
  • 942

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Маски-шоу, стоп-2», який полегшує механізм притягнення до відповідальності слідчого, прокурора, міліціонера, які прийняли незаконне рішення в ході розслідування кримінальної справи.

Про це він сказав під час зустрічі з представниками українського бізнесу, повідомляє «112 Україна».

«Закон під умовною назвою „Маски-шоу, стоп-2“, який полегшує механізм притягнення до відповідальності слідчого, прокурора, міліціонера, які прийняли незаконне рішення в ході розслідування кримінальної справи, яку згодом скасував суд. Говорячи простою мовою, за неправомірне переслідування бізнесу повинні з сьогоднішнього дня будуть нести персональну відповідальність, в тому числі матеріальну», — сказав він.

Нагадаємо, раніше Верховна Рада прийняла закон № 8490 про дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб під час досудового розслідування. За проголосував 321 народний депутат.

Законопроект вносить зміни до кількох статей 220, 284, 303, 309 Кримінального процесуального кодексу України (КПК) у частині надання іншій особі, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, або її представнику права заявляти клопотання слідчому, прокурору про закриття кримінального провадження, якщо існує нескасована постанова слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з таких підстав: встановлена відсутність події кримінального правопорушення; встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення; набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою.

Крім того, передбачено можливість держави, у випадку відшкодування шкоди, завданої слідчим, прокурором, за рахунок державного бюджету, застосовувати право зворотної вимоги до винних осіб у разі встановлення в їх діях складу не лише кримінального правопорушення, а й за наявності ознак дисциплінарного проступку за результатами службового розслідування, проведеного на підставі рішення суду, яким задоволено скаргу на рішення, дії чи бездіяльність органу досудового розслідування.

Схожі новини