Передплата 2024 ВЗ

Кабмін затвердив військово-медичну доктрину України

  • 31.10.2018, 14:46
  • 920

Кабінет міністрів України сьогодні, 31 жовтня, під час засідання прийняв військово-медичну доктрину.

Про це повідомляють «Українські Новини».

Документ складається з вступної частини, п'яти розділів (загальні положення, організаційні основи системи охорони здоров'я військовослужбовців, фінансове та ресурсне забезпечення, підготовка військово-медичних кадрів та науковий супровід системи охорони здоров'я військових) та прикінцевих положень.

Так, військово-медична доктрина — це сукупність поглядів, науково обґрунтованих принципів, єдиних організаційних вимог з організації медичного забезпечення військових формувань, правоохоронних і розвідувальних органів, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

Мета доктрини — зберегти життя і здоров'я військовослужбовців шляхом досягнення максимальної ефективності їх медичного забезпечення через об'єднання можливостей медичних служб і систем охорони здоров'я цивільного населення, підготовка системи охорони здоров'я держави до надання медичної допомоги військовим під час особливого періоду, надзвичайного стану, інших кризових ситуацій.

Доктрина передбачає єдині організаційні основи роботи медичних служб незалежно від підпорядкування, єдине розуміння причин зниження боєздатності військових і шляхів її підвищення, єдині погляди на профілактику, діагностику та медичну допомогу, евакуацію, лікування та реабілітацію військових, профілактику бойового стресу, територіальний принцип медичного забезпечення військових і його інтеграцію в медичний простір України.

Підкреслюється, що принципи і стандарти медичної допомоги єдині для військового та мирного часу.

Згідно з документом, впровадження міжнародних стандартів, принципів і політики медичного забезпечення НАТО здійснюється до 2020 року шляхом обліку їх вимог до законодавства.

Що стосується фінансового і ресурсного забезпечення, то для потреби Збройних сил передбачено виробництво вітчизняних медичних товарів і ліків, а також для створення стратегічного запасу.

Передбачається, що держава буде сприяти виробництву вітчизняного наземного, водного та авіаційного транспорту для евакуації поранених.

Схожі новини