Передплата 2024 ВЗ

На Львівщині справу ґвалтівника 5-річної доньки передали до суду

Ув’язнення на строк до 15 років загрожує жителю села Тернопілля Миколаївського району на Львівщині, 38-річному Василю З. за те, що зґвалтував свою п’ятирічну доньку.

Це випливає з обвинувального акту, який передала до Миколаївського районного суду для розгляду справи по суті Золочівська міська прокуратура. Акт підготовлено за результатами досудового розслідування, яке тривало упродовж майже п’яти місяців. Подробиці жахливої події у Тернопіллі «Високий Замок» розповідав у тижневику за 7 червня.

Цю багатодітну (у ній четверо малоліток) сім’ю односельці вважають неблагополучною. До червневого «НП» обидвоє батьків (жили «на віру») зловживали алкоголем. Хата, подвір’я, город вкрай занедбані. На підвіконнях ми бачили засохлі вазонки. Дітям не було створено належних умов догляду і виховання, з приміщення їх майже не випускали. Нерідко у це помешкання, де живе також бабуся-інвалід, приходили сумнівні компанії, які допізна розважалися оковитою…

Ось що розповідала кореспонденту «ВЗ» Христина, 24-річна мати згадуваних чотирьох дітей, на початку літа:

«У ту неділю Василь був п’яним. Зранку пішов „випити сто грамів“. Але випив більше. Поки малі спали, ми пішли з ним на рибу, я зловила шість штук, повернулися. Поки поралася на кухні, він уже був з малою… (Далі йдуть недвозначні подробиці сцени, які зі зрозумілих міркувань опускаємо. — І. Ф.). Я кричала, намагалася забрати доньку. Він відштовхував мене. Викликала поліцію».

Що змінилося у житті цієї сім’ї нині, коли звинувачений у згвалтуванні рідної дитини опинився у СІЗО? За словами жителів села, з якими ми розмовляли, кілька разів сюди приїжджали соціальні служби з району, проводили виховну роботу з матір’ю, давали їй термін для наведення порядку, попереджали про відповідальність. Мінімальний порядок у хаті Христина навела (просила у сусідів вапна для побілки). Діти чисті, не голодні. Але дуже рідко їх видно на свіжому повітрі. Лише раз-два на місяць ця мати водить малюків у сільський дитсадок. Люди кажуть, що часто на вечір ця молода особа кудись їде, залишаючи дітей на хвору бабусю…

Який саме суд встановлюватиме вину Василя З., поки що невідомо. Але точно це буде не Миколаївський районний. Тут наразі не мають змоги сформувати колегію із трьох суддів, яка, за законом, має розглядати такі резонансні справи. Тож «тернопільську» справу передали у Львівський апеляційний суд, який і має визначити інстанцію, де обиратимуть покарання для ґвалтівника рідної дитини.

Схожі новини