Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Суд каже — хабар! Засуджені заперечують — «міліцейська підстава»

Колишнього міського голову Миколаєва Ігоря Хімчака суд покарав 9 роками позбавлення волі й конфіскацією майна — «за отримання неправомірної вигоди».

Жорстким вироком після п’яти років судового розгляду завершився резонансний «процес про хабарництво», в якому фігурують колишні високопосадовці Миколаївської міської ради на Львівщині, включаючи екс-мера. Сихівський районний суд м. Львова, який розглядав цю справу, засудив колишнього міського голову Миколаєва Ігоря Хімчака до дев’яти років позбавлення волі, конфіскував усе належне йому майно, позбавив 8-го рангу посадової особи місцевого самоврядування і заборонив протягом двох років обіймати керівні посади.

Таке покарання передбачено ч. 5 ст. 368 К К України — «пропозиція, обіцянка або одержання неправомірної вигоди службовою особою». Ще двох колишніх членів команди мера, які начебто теж причетні до корупційних діянь, суд позбавив волі на вісім років і теж конфіскував їхнє майно. Засуджені не погоджуються з вироком і готуються оскаржити його протягом найближчих 30 днів.

Усе розпочалося навесні далекого 2013-го. За версією правоохоронних органів, саме тоді посадовці Миколаївської міської ради пообіцяли харківському підприємцеві на прізвище Богдан «зелене світло» його бізнесу у цьому галицькому містечку. А саме — дали слово посприяти у наданні на околицях міста, неподалік залізничної станції, земельної ділянки площею 3,42 га.

На ній планувалося збудувати ливарний цех. Для цього начебто згадані вище та інші фігуранти справи (матеріали щодо них виділено в окреме провадження) обіцяли ухвалити рішення щодо виготовлення і погодження технічної та дозвільної документації, забезпечити бізнесмену перемогу на земельному аукціоні, а також гарантували купівлю цього шмату землі за заниженою вартістю. У матеріалах справи йшлося і про те, що миколаївські посадовці обіцяли харківському комерсанту тимчасово зменшити розмір його інвестиційного зобов’язання — з 10% до 5%.

Як зазначено у матеріалах слідства, за таке сприяння чиновники Миколаївської міськради хотіли «віддяки» у розмірі 2 млн. грн. Харківський інвестор начебто не міг змиритися з вимаганням і повідомив про нього компетентним органам. Вони й провели спецоперацію. 6 червня 2013-го, під час передачі половини з обумовленої нібито суми, чиновників затримали на робочому місці…
Суд у цій справі спочатку відбувався у Миколаєві. Але згодом у двох із трьох членів судової колегії закінчилися повноваження, а поновити їх Верховна Рада не квапилася. І тоді справу передали на новий розгляд у Сихівський районний суд Львова.

Минулої п’ятниці він ухвалив вердикт. Як ідеться у судовому рішенні, «при призначенні покарання суд враховував ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, який віднесений до особливо тяжкого злочину; особи обвинувачених, сукупність всіх обставин, що їх характеризують, вік, сімейний стан кожного, стан здоров’я, поведінку та оцінку скоєному, форму вини, відсутність критики до своєї поведінки (виділення наше — ред.), також відсутність обставин, що пом'якшують чи обтяжують покарання».
Засуджені не визнають своєї провини (це і випливає з вироку). Кажуть про грубу міліцейську провокацію, підставу. Такої ж думки і їхні адвокати. Сподіваються, що цей вирок буде скасовано в апеляційній інстанції, куди готують відповідне звернення.

А тим часом…

На Львівщині в отриманні неправомірної вигоди правоохоронні органи за останній час звинувачували міських голів, заступників і депутатів у районних центрах Пустомитах, Сколе, Турці, Старому Самборі, Городку.

Коментар для «ВЗ»

Олег МИЦИК, керуючий партнер адвокатського об’єднання «Мицик і партнери», захисник миколаївського екс-мера Ігора Хімчака

Як на мене, рішення суду є незаконним — з цілої низки причин. Суд відкинув всю логічну позицію захисту. Громадянин з м. Харкова, від якого начебто вимагали хабар, — ніхто інший, як експортований провокатор. Він і не мав наміру вчиняти якихось бізнесових дій у Миколаєві. Чому він далі не купував землю у Миколаєві? Де його завод?

Суд не дав оцінки тому факту, що ця особа, по суті, є «юридичним бомжем». Він розповідав, що збирається будувати у Миколаєві на Львівщині завод, а насправді у його рідному Харкові його підприємства, які начебто мають 100-мільйонний оборот, давно ліквідували і закрили через податкові борги. Всі його слова — брехня! Цього чоловіка спеціально привезли і використовували для провокації хабара. Всю цю історію із купівлею земельної ділянки для ливарного заводу було придумано. До речі, суд виключив із обвинувачення термін «вимагання коштів». Пропозиція дати гроші йшла від комерсанта.

За п’ять років цей чоловік так і не з’явився у суд. Допитали його шляхом відеоконференції. Образно кажучи, він тримав у кишені дулю. Ми навіть частини своїх питань не могли поставити йому. Водночас суд не допитав водія, який є нібито свідком. Ця людина також не з’явилася. Думаю, суд діяв під тиском обставин — 7 листопада у нього завершуються повноваження. Судді квапилися винести вирок, щоб завершити справу…

Є багато інших нюансів, на які ми вкажемо в апеляційній скарзі. Розраховуємо, що це рішення скасують з багатьох формальних причин.

Схожі новини