Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Більшість українців вважає, що не потрібно поступатись Путіну для відновлення миру на Донбасі, — опитування

  • 26.10.2018, 18:10
  • 587

53,3% опитаних вважають, що українська влада не повинна йти на поступки президенту Російської Федерації Володимиру Путіну, щоб встановити мир на Донбасі.

Такі дані опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у вересні на замовлення ГО «Детектор медіа», були оприлюднені на прес-конференції в Києві, повідомляє УНІАН.

У той же час 13,8% вважають, що українська влада має іти на такі поступки, а 32,9% або відмовилися відповідати, або зазначили «важко сказати».

На запитання, від кого перш за все залежить встановлення миру на Донбасі, 46% опитаних сказали, що особисто від президента України Петра Порошенка, 43% - що особисто від президента Росії Володимира Путіна, 30,4% вважають, що від української влади, а 16,5% - від російської влади. Крім того, 10,4% вважає, що встановлення миру на Донбасі залежить від влади так званих ДНР та ЛНР, 10,3% - від задоволення інтересів політиків на війні, 7,6% - від Заходу, 5,2% - від єдності та згуртованості всіх українців, 4,6% - від боєздатності Української армії і 3,9% - від громадянського суспільства України.

Водночас, 56,6% опитаних вважають, що Росія не зацікавлена у встановленні миру на Донбасі, 13,1% вважають, що зацікавлена і 30,3% або відмовились відповідати, або не змогли сказати.

Крім того, 56% опитаних не готові йти на жертви заради встановлення миру та відмовлятися від територій чи частини незалежності України. І лише 17,6% готові йти на такі жертви, а 26,5% - не відповіли.
Відповідаючи на запитання, яким джерелам довіряють щодо ситуації на Донбасі, лише 13,7% зазначили, що довіряють державним українським ЗМІ і 10,4% - українським приватним ЗМІ.

У той же час, авторитетним джерелом інформації про ситуацію на Донбасі опитані вважають волонтерів — 26,8%, речників Збройних сил України — 22,7% і мешканців прифронтових територій — 19,3%. В той же час, лише 8,1% опитаних вважає авторитетним джерелом заяви, звіти представників ОБСЄ, ООН. Також 1,3% вважають авторитетним джерелом російські ЗМІ, а 1,1% - представників влади «ДНР» та «ЛНР».

Заступник директора КМІСу Антон Грушецький зазначив, що дослідження показує, що «є певна тенденція з більшою мірою перекладати відповідальність на українську сторону у врегулюванні конфлікту на Донбасі, ніж на російську».

Загалом опитано 2026 респондентів, які проживають в усіх областях України та в Києві, крім окупованих територій. Похибка вибірки становить 3,3%.

Схожі новини