Передплата 2024 «Добрий господар»

Супрун розповіла, як побороти осінню хандру

  • 25.10.2018, 20:28
  • 864

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун дала рекомендації про те, як перемогти осінню хандру і залишатися активними навіть у холодну пору року.

Про це Супрун написала на своїй сторінці в Facebook.

Уляна Супрун пояснила, що в період холодів людина починає відчувати менше позитивних емоцій і починає хотіти більше спати через те, що світловий день стає коротшим.

«Якщо вечора з какао і під ковдрою стають бажаним завершенням дня — зверніть увагу. По-перше, це може означати, що вас атакує осіння хандра. По-друге, такий відпочинок може зробити вас ще більш млявими! У той час, коли дні стають коротшими і холоднішими, у нас стає менше енергії і сил на щоденні справи. В цьому ми можемо звинувачувати світло, а точніше його брак в холодну пору року. Адже коли нашому мозку не вистачає світла, він утворює менше серотоніну — речовини, що тримає нас у тонусі і дарує відчуття радості і щастя. Зате мелатонін, гормон, що має виділятися вночі і допомагає нам засипати — утворюється набагато довше. У нас зсуваються біоритми. На тлі цього може навіть розвинутися сезонне афективне порушення — не просто реакція на холод чи лінь», — пояснила в. о. міністра.

Вона розповіла, що існує кілька способів, які допоможуть легше пережити холод і нестачу світла. В першу чергу вона порекомендувала проводити більше часу в освітлених місцях.

«1. Якомога быльше перебувайте на світлі. Яскраве світло і часте перебування вдень на вулиці допоможуть простимулювати мозок і змусять його утворювати серотонін. А в деяких дослідженнях навіть вказують, що як денне, так і яскраве світло в приміщенні, покращують соціальну взаємодію і настрій. Наприклад, в Скандинавських країнах, де світловий день взимку дуже короткий, навіть стали відкривати світлові кафе, де люди можуть сидіти в яскраво освітлених приміщеннях», — зазначила Супрун.

Також в. о. міністра рекомендує більше рухатися.

«2. Будьте фізично активні. Активний рух в холодну погоду допоможе нам не замерзнути, не набрати вагу і створити ще більше серотоніну, а також вітаміну D. Тому одягайтеся тепліше і сміливо виходьте на прогулянки. До того ж, зимові види спорту — хороші ліки проти сезонного смутку», — розповіла Супрун.

Вона порадила не замикатися вдома в чотирьох стінах, а виходити частіше для реального спілкування з людьми.

«3. Социалізуйтесь і намагайтеся більше спілкуватися. Адже це потужний стимулятор мозку. Читання книг в затишному теплому кріслі — це чудово, але не варто себе повністю ізолювати. Спілкування і підтримка істотно зменшують ризик депресивних станів, синдрому вигоряння і серцево-судинних хвороб», — порадила і. о. міністра.

Крім того, Уляна Супрун порекомендувала ретельно стежити за своїм раціоном і вживати продукти, які багаті на амінокислоти.

«4. Слідкуйте за своїм раціоном. Виявляється, молочна продукція, хумус і фалафель багаті триптофаном — амінокислотою, з якої утворюється той самий серотонін. Додайте до цього фізичну активність, адже вона сприяє поглинання триптофану мозком. А ось популярні ліки проти хандри — шоколад і м'яке світло свічок нам не допоможуть підбадьоритися. Недолік світла і солодощі здатні швидше посилювати млявість нашого мозку. Холодна погода не привід засмучуватися і проводити більшу частину часу вдома. Виходьте якомога частіше на прогулянки, збалансовано харчуйтеся і не забувайте про повноцінний сон — це найкращі ліки від осінньо-зимової смутку!» — резюмувала Уляна Супрун.

Схожі новини