Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Людей не лікує, а тварини страждають: Супрун розкритикувала дельфінотерапію

  • 23.10.2018, 16:54
  • 1 168

Дельфінотерапія не приносить користі ані людям, ані дельфінам.

Про це в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розкритикувала дельфінотерапію на своїй сторнці у «Facebook».

«Користь дельфінотерапії не має жодного наукового підтвердження, а позитивний вплив взаємодії з дельфінами можна порівняти з грою із собакою чи котом», — відзначила Супрун.

Вона наголосила, що терапія за участю тварин — це лише підтримка основного курсу терапії, але у жодному разі не методика лікування.

Супрун також зруйнувала міф про те, що дельфіни лікують ультразвуком, який видають під час спілкування. Гіпотеза в основі терапії полягає в тому, що ультразвук, який видає дельфін у процесі ехолокації, впливає на баланс нейротрансмітерів у мозку людини. Однак не існує експериментальних підтверджень щодо цього.

«Дослідники записали 83 сеансів дельфінотерапії в центрі Dolphins Plus у Флориді. Вони встановили, що ультразвуки, що випускаються дельфінами, не досягали навіть мінімального порогу прийнятих для ультразвукової терапії медичних норм», — написала вона.

Водночас, вода додала, що дельфінотерапія є не такою безпечною, як здається на перший погляд.

«Оскільки у людей з дельфінами є спільні інфекційні хвороби: кандидоз, сальмонела та інші, є також ризик заразитися. Особливо тим, хто має проблеми зі здоров'ям», — наголосила в.о. глави МОЗ.

Супрун зазначила, що у природному середовищі дельфіни пропливають до 160 км на день, тож навіть найбільший дельфінарій для тварин являється жахливо тісною консервною банкою.

«До речі, ЗУ „Про захист тварин від жорстокого поводження“ забороняє діяльність дельфінаріїв, що не мають природної морської води. Втім існувати вони продовжують навіть у Харкові і Трускавці, де морем і не пахне. Активісти ж вимагають повної заборони дельфінаріїв в Україні», — підсумувала Супрун.