Передплата 2024 «Добра кухня»

Екстракт з телячої крові, гомеопатія, перекис та зеленка: названо топ «фуфломіцинів» в Україні

  • 20.10.2018, 16:36
  • 1 162

За останні 5 років українці витратили майже 4 мільярди доларів на препарати, у яких відсутні наукові підстави для клінічного застосування. Тут і гомеопатія, і лікарські препарати рослинного походження та інші засоби без доведеної ефективності.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона також оприлюднила відеоролик «Українці і фуфломіцін», в якому розповідається про недіючі, але популярні ліки.

Один із найпопулярніших з них, який часто рекомендується для лікування захворювань головного мозку, порушень кровообігу, діабетичної полінейропатії, виробляється з крові телят та відсутній в міжнародних клінічних настановах.

Також повідомляється, що в гомеопатичних медикаментах фактично відсутня діюча речовина. Такі ліки, як правило, не шкодять здоров'ю, але і не допомагають. Їх небезпека полягає в тому, що пацієнт замість ефективних препаратів, по суті, нічим не лікується.

Фітотерапія — це лікування препаратами, діюча речовина яких складається винятково з рослин. Більшість таких ліків відсутня в стандартах надання медичної допомоги.

Причинами покупки непрацюючих ліків назвали часту рекламу таких препаратів на ТБ, призначення їх лікарями за певний відсоток від виробників і продаж медпрепаратів без рецептів.

«Не займайтеся самолікуванням, не довіряйте рекламі чи порадам знайомих. Дізнавайтеся про урядові ініціативи, які допомагають отримати ефективні ліки безоплатно чи значно дешевше, зокрема програма „Доступні ліки“», — зазначила Уляна Супрун.