Передплата 2024 ВЗ

Легалізація марихуани в Канаді: продають джем, масло, печиво і шоколад з наркотиком

  • 20.10.2018, 13:15
  • 687

Канабіс для паління, у джемі, маслі, печиві та шоколаді — усе це тепер можна абсолютно легально придбати в Канаді. Країна — друга у світі зняла заборону на вживання марихуани в рекреаційних цілях.

Про це пише «24 канал».

А все тому, що канадські можновладці упевнені: громадські свободи поширюються й на цю сферу, і жителі країни зможуть відповідально розпорядитися наданою свободою.

Від 17 жовтня громадяни, що досягли віку 18 років — в Альберті та Квебеку, та 19 років — в інших провінціях, можуть придбати до 30 грамів наркотичної речовини. Крім того, повнолітні громадяни зможуть вирощувати вдома до чотирьох рослин.

«Багато хто вважає, що канадська влада ініціювала значний соціальний зсув. Я вважаю, що більшість все ж таки схвально ставиться до цього кроку канадського уряду», — сказав колишній прем'єр-міністр Канади Браян Малруні.

У перший день після набуття чинності Актом про канабіс, так канадські законодавці назвали дозвіл, у багатьох містах країни перед магазинами вишукувалися довжелезні черги. Люди чекали декілька годин, аби придбати наркотичну речовину.


На цьому вирішила заробити 9-річна дівчинка з Едмонтону. Еліна Чайлдс продавала печиво, сендвічі та м’ятні льодяники тим, хто стояв у черзі біля місцевого магазина. За 45 хвилин дівчинці вдалося заробити 120 доларів. Влада Канади запевняє: вирішили легалізувати канабіс, аби вивести з тіні ринок наркотичної речовини.

«До сьогоднішнього дня ринок канабісу повністю контролювався організованою злочинністю, так само як його виготовлення і збут. Як наслідок буквально мільярди доларів йшли в злочинні організації і ставили під загрозу наших дітей», — зазначив міністр з безпеки кордонів Канади Білл Блер.

Крім того влада Канади вирішила спростити процес помилування тих, кого раніше засудили за зберігання канабісу. Але зніматимуть судимість лише з громадян, у яких виявили не більше 30 грамів речовини. Втім, є в Канаді й ті, хто занепокоєний ініціативою уряду.

Невдоволені рішенням канадського уряду й сусіди — США. Адміністрація Трампа веде активну боротьбу з наркотичною залежністю в підлітків. Задля цього американський президент заходився будувати стіну на кордоні з Мексикою. У Вашингтоні заявляють: у Канаді можуть ухвалювати будь-які закони, але до США з канабісом — зась.

Між тим у Канаді заходилися готувати фахівців з вирощування конопель. Перших студентів на спеціалізований курс прийняли в коледжі Онтаріо. Новачки отримають знання і практичні навички в тому, як правильно саджати, поливати, лікувати коноплю.

Багато канадських політиків вважають, що приклад Канади наслідуватимуть інші держави, які з часом нададуть своїм громадянам більше свобод. Поки що такими ж свободами користуються громадяни Уругваю, а також жителі Каліфорнії.


Схожі новини