Передплата 2024 «Добрий господар»

Фізична особа зможе стати банкрутом: в Україні прийняли новий Кодекс

  • 18.10.2018, 14:47
  • 723

Верховна рада прийняла Кодекс з процедур банкрутства в другому читанні.

За відповідний законопроект № 8060 проголосували 237 народних депутатів, повідомляє «Економічна правда».

Даний Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.

Метою документа є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні.

Крім того, метою документа є підвищення рівня виконання контрактів і судових рішень, врегулювання відносин з відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися у важкій фінансовій ситуації і потребують допомоги з боку держави.

Документом передбачається можливість визнавати банкрутами фізичних осіб. До прийняття закону в чинному законодавстві такої опції не було.

Справи про банкрутство фізосіб будуть розглядати господарські суди за участю арбітражного керуючого. Будуть доступні дві процедури — судова і досудова.

Зокрема, в суді можна буде домовитися про реструктуризацію або задовольнити вимоги кредитора. При цьому не підлягають реструктуризації та списанню борги за кредитами, взятих боржником на відпочинок, розваги, покупку предметів розкоші, а також борги, що з'явилися через участь в азартних іграх і парі.

«Завдяки прийняттю кодексу ми піднімемося на 10 позицій в рейтингу Doing Business», — зазначив глава комітету з питань економічної політики Андрій Іванчук.

Іванчук уточнив, що до даного законопроекту до другого читання надійшло понад 1300 поправок, з яких приблизно 40% були відхилені. За його словами, під час доопрацювання кодексу була змінена його структура: з тіла законопроекту випали цілі норми, наприклад, мирова угода, і всі правки, які пов'язані з мировою угодою, втратили свою актуальність.

Глава комітету додав, що був відхилений блок поправок про введення системи автоматизованого арешту рахунків, так як вона раніше не отримала підтримки в парламенті.

Іванчук також вказав, що кодекс буде введений в дію через шість місяців.

Схожі новини