Передплата 2024 «Добра кухня»

Навіщо Шевченка зробили негром?

Аби не вкрився корозією.

Львів’яни та гості міста, які на Покрову прогулювалися центром, не могли не зауважити, як разюче змінився вигляд пам’ятника Тарасу Шевченку. Скульптуру Кобзаря помалювали навіть не фарбою, а якоюсь чорною мазюкою. Тепер монумент чорний, як негр чи обгоріла головешка, і має зовсім непривабливий вигляд. Якби міг, Тарас Григорович, мабуть, пом’янув би комунальників незлим тихим словом…

Журналіст «ВЗ» спостерігала, як відбувався процес цього малювання. Пані-комунальниця у яскравій сукні підтримувала довгу драбину, на якій стояв пан-комунальник, макав великий пензлик у баночку і мазав Шевченка на чорно. Такий «ребрендинг» Кобзаря викликав насмішкуваті коментарі у соцмережах. «Хто мені скаже, для чого пам’ятник Тарасу випацькали якоюсь гидотою?» — запитує відомий фотохудожник Мирослав Пархомик. «Є здогадки, що захисне, від голубів», — припускає Софія Бардій.

Ми поцікавилися у мерії, навіщо вони спотворили Шевченка. «Це не ремонт, а обслуговування пам’ятника, — пояснив «ВЗ» заступник голови Галицької райадміністрації Роман Гавчак. — Пам’ятник є бронзовий. Спочатку ми його почистили, а потім покрили спеціальною захисною патиною. Вона захищає бронзу від корозії та псування під час атмосферних опадів. По цій технології ми торік обробляли пам’ятник Бандері. Зараз пам’ятник Шевченку має полискуватий відтінок, але з часом під дією сонця він набуде матовості. Усі пам’ятники Галицького району, які у нас на балансі, миє, чистить і доглядає одна обслуговуюча організація. Покрили ми його тією патиною, бо останнім часом він був сіруватий і зверху був шар бруду. Якщо бронзу вчасно патиною не покривати, на ній утвориться позеленіння.

— Пане Романе, але за кордоном усі бронзові пам’ятники мають зелений відтінок. Це навіть надає старовинного вигляду. Наприклад, у Відні — пам’ятники імператриці Марії Терезії, цісарю Францу-Йосифу, філософу Гете. Усі вони зелені. Може і добре, аби наш Шевченко теж був зелений?

— Якось не пасує, аби Шевченко був зелений… А от стелу «Хвиля національного відродження» поруч із пам’ятником Шевченку ми нічим не покривали, бо вона зроблена за іншою технологією.

Схожі новини