Передплата 2024 «Добра кухня»

На Донбасі виявили новітню російську систему супутникового зв’язку

  • 15.10.2018, 13:15
  • 764

Нещодавно знайшли світлини, які доводять наявність на території Донбасу новітньої російської системи супутникового зв’язку.

Такі докази, як фото супутникової антени російської системи зв'язку Ауріга-1,2 В, фігурують в юридичних позовах, які направляє Україна проти РФ до міжнародних установ, тому ця інформація також буде залучена до загального позову в міжнародному кримінальному суді.

Про це в ефірі «Прямого» заявив заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Георгій Тука.

«Справа в тому, що ще 2014 року декілька волонтерських груп працювали над тим, що, користуючись здебільшого власними фотографіями озброєних найманців на сході нашої держави, ідентифікували наявність російської військової техніки новітніх зразків на території нашої держави. Саме таким чином, як це зробили партнери з США. Коли просто випадкові фото, які зробили учасники незаконних збройних формувань, детально проаналізувавши і ретельно відслідкувавши зовнішні ознаки, провевши ідентифікацію — отримали ще один додатковий доказ наявності новітньої російської техніки, я маю на увазі озброєння, на території нашої держави.

Найцікавіше те, що саме такі докази фігурують в юридичних позовах, які направляє Україна проти РФ до міжнародних установ. І я переконаний, що ця інформація також буде залучена до загального позову в міжнародному кримінальному суді. Це буде ще один доказ, який свідчить про наявність РФ. Є докази, які свідчать про наявність регулярних російських формувань, про наявність новітньої російської техніки, яка ніколи ані не вироблялась, ані знаходилась до того на території України, тому це ще один черговий доказ", — розповів Тука.

Дослідники виявили дві фотографії, на яких видно недавно створений модуль супутникового зв'язку на території Донбасу, яка не контролюється урядом України.

9 червня 2018 року користувач «ВКонтакте» «Артем Донецьк» розмістив альбом з кількома фотографіями різного часу, на яких зображена його діяльність в якості бойовика контрольованих Росією збройних формувань в Донецькій області.

На двох фотографіях бойовик позує поруч з іншим найманцем на тлі зеленої супутникової антени. Ця радіолокаційна тарілка зовні виглядає так само як і супутникова антена російської системи зв'язку Ауріга-1,2 В, яка стоїть на озброєнні армії РФ з 2014 року.

У DFRLab порівняли зображення супутникової антени на фото із зображеннями задньої сторони системи Ауріга-1,2 В на фрегаті класу Адмірал Григорович «Адмірал Ессен» Чорноморського флоту Росії.

Ця система ніколи не експортувалася в Україну і не використовувалася її збройними силами. Іншими словами, вона могла з'явитися на сході України тільки з Росії.

У 2016 році ця система була виявлена ​​на службі у російських військових в Сирії.

Одна з перших демонстрацій Ауріга-1,2 В відбулася в 2015 на виставці Міністерства оборони Росії «День інновацій» в далекосхідному портовому місті Владивостоці. Система демонструвалася з табличкою, на якій перераховані її специфікації і вказаний 2014 рік як дата випуску.

Об'єднавши зображення будівель та інших орієнтирів на задньому плані фотографій, дослідники визначили, що на них зображено П-подібну будівлю, що використовується 11-тим мотострілковим полком бойовиків «Восток», яка знаходиться в Макіївці.

Очевидно, що Ауріга-1,2 В використовується для підтримки військових операцій підконтрольних Росії бойовиків на Донбасі. Хоча система в основному призначена для відеозв'язку, можливо, що вона використовувалася як більш безпечний спосіб зв'язку з частинами на передовій.
В рівній мірі можливо, що система Ауріга-1,2 В використовується для зв'язку з російськими військовими.

Схожі новини