Передплата 2024 «Добрий господар»

Депутат Львівської міської ради вперше в історії прийшла на сесійне засідання із восьмимісячним сином

Пленарне засідання сесії Львівської міської ради 11 жовтня ознаменувалося безпрецедентною подією — 30-річна депутатка Юлія Гвоздович («Українська галицька партія») прийшла на сесію із восьмимісячним сином Марком на руках.

Сина привезла на сесію у візочку, піднялася ліфтом на другий поверх. Юлія із сином працювала на своєму робочому місці у сесійному залі. Поява депутатки із немовлям на пленарному сесійному засіданні ЛМР «зробила день» усім присутнім. У кулуарах сесії депутатка стала зіркою телебачення та інших ЗМІ, розповідаючи про причини свого екстраординарного вчинку.

Про те, що збирається прийти з немовлям на сесію, Юлія Гвоздович попередила за тиждень у своєму блозі. Причина — анекдотична ситуація, коли депутатку, яка народила другу дитину у січні цього року і зрозуміло, не могла бути на геть усіх засіданнях міської ради, Громадянська мережа «Опора» назвала «прогульницею-рекордсменом зі всіх місцевих депутатів», підрахувавши, що та пропустила розгляд загалом 670 питань порядку денного ради.

Про це Юлія Гвоздович написала на своїй сторінці у ФБ: «Всеукраїнський офіс „Опори“ вирішив продемонструвати „перемоги“ запровадження свого нового проекту „Дорогі депутати“ і підмочити репутацію деяких депутатів. „Прикриваючись материнством“ (як пишуть їх керівники проектів мені в коментарях), я пропустила з січня до серпня справді багато питань сесій ради, і стала прикладом „як зіпсувалась відвідуваність новообраних депутатів з роками“. Тому на всеукраїнському порталі, вони мене назвали прогульницею-рекордсменом зі всіх місцевих депутатів. І ні факт народження дитини в січні, ні особливості сесій ЛМР, ні моя інша активність як депутата, не переконав їх змінити акценти свого „аналізу“. Вважаю, відсутність на деяких питаннях для жінки з огляду на вагітність і народження дитини не мала б судитись так строго, без розуміння вагомості причини. Я дипломатично просила „Опору“ поставитись із розумінням і виправити статтю. На жаль, розуміння нема, а це одна із найбільш авторитетних Г О України, оцінкам політиків якої довіряє багато людей. Досі я скрізь ходила із Марком, крім пленарних засідань сесії. Але почну робити винятки і 11 жовтня прийду на засідання з дитиною. Це важливо, щоб продемонструвати громадським моніторинговим організаціям, як то буде виглядати, а не лише з фото політикинь ЄС. І закликаю колег-депутаток теж так зробити, адже це питання поваги і людяності, а не політики».

«Вважаю некоректним вчинком — саме мій випадок виносити на всеукраїнський рівень, як приклад найбільшого „прогульництва“ депутата міської ради України, — пише Юлія Гвоздович у своєму блозі. — Я не прогулювала сесії. Прогулювання передбачає бездіяльність і байдужість до самого процесу, відсутність на сесії без вагомих на те причин. Цікаво, що саме ОПОРА у 2017 році оцінила мене, як одного із кращих та найбільш дисциплінованих депутатів Львівської міської ради. Не можна прирівнювати до одного знаменника збайдужіле системне безпричинне прогульництво депутатів-олігархів і жінок-депутаток, які через свою фізіологічну особливість і свій вік народжують дітей в Україні, та тимчасово пропускають деяку частину пленарних засідань або питань порядку денного. Це ніщо інше, як ГЕНДЕРНА ДИСКРИМІНАЦІЯ, з якою ми далеко не заїдемо, якщо хочемо бачити більше, ніж 10% жінок у політиці. Чи готове до цього українське суспільство, якщо не надто готові розуміти особливість жіночої зайнятості „експерти“?»

Серед 64 депутатів Львівської міськради є 17 жінок. Це не перший випадок боротьби депутаток ЛМР за свої права та за права жінок, які відвідують мерію. Після численних нагадувань депутаток, у червні цього року у львівській Ратуші відкрили дитячу кімнату, де відвідувачі Центру надання адміністративних послуг та мерії, а також чиновниці та депутатки можуть безкоштовно залишати своїх дітей на час вирішення різних питань. А першою ластівкою гендерної боротьби став пеленальний столик, встановлений торік у жіночій вбиральні.

Поява Юлії Гвоздович із маленьким сином на сесії розв’язала й інші дискусії в залі. Зокрема, депутати обурювалися, що не усім повідомили, що засідання цього дня розпочнеться не о 10-й, як зазвичай, а о 9-й ранку (так вирішили напередодні на колегії ЛМР). Тому багато хто прийшов на десяту. Найбільше постраждали жінки-депутатки, які є молодими мамами, і не змогли оперативно вирішити питання прилаштування малих дітей на час сесії та взагалі добирання не сесію. Говорили про те, як бути, якщо й надалі сесія розпочинатиметься о 9-й. А садочки у місті починають роботу о 9.30. То що, весь час запізнюватися на сесію?

Міський голова Андрій Садовий запропонував, щоб «депутати, які мають Роллс-Ройси», допомогли вчасно прибути на сесію тим колегам, які їх не мають. А загалом визнав, що депутатів дійсно не поінформували про початок роботи сесії і пожартував: «Прокол! Недопрацювали! Значить какао їм не будемо давати!»

Схожі новини