Передплата 2024 ВЗ

Любителі «королеви квітів» створили Галицьку орхідейну гільдію

У Львові любительки орхідей об’єдналися у Галицьку орхідейну гільдію. Усе зробили, як треба — зареєструвалися у фіскальній службі, відкрили рахунок ГО.

Виявляться, любительки цієї чарівної квітки давно планували організувати виставку. А тепер Садовий центр «Галсад» запропонував своє сприяння і квітководи організували виставку для справжніх цінителів орхідей.

Дали клич у соцмережах — з’явилося багато охочих показати велику кількість різновидів орхідей, цікавинки, що ростуть у домашніх колекціях. Журналіст «ВЗ» була свідком того, як люди приїжджали на виставку і знайомилися між собою. Рослини не тільки показували, їх можна було придбати. Селекційну орхідею купували у середньому за 400 грн.

Чорна орхідея завоювала найбільше глядацьких симпатій
Чорна орхідея завоювала найбільше глядацьких симпатій

Тут же, на виставці, виявилося, що у Львові надзвичайно багато орхідейників. В організаторки виставки Тетяни Год у колекції близько 200 рослин¸ а у Наталії Верби — понад 150. Рослини на виставку передала колекціонерка аж із Києва. У її колекції налічується понад 300 орхідей.

На виставці, за попередніми підрахунками, було представлено понад 200 рослин. Виявляється, феланопсиси (орхідеї) вміє вирощувати кожна порядна львів’янка, адже догляд за ними не вимагає особливих труднощів. Але ці квіти потребують майстерності, треба витримати умови вирощування.

Орхідей є надзвичайно багато видів. Організатори виставки підкреслювали, що в експозиції — лише орхідеї, вирощені вдома, а не куплені в магазині. І що ми вміємо і можемо вирощувати і доглядати орхідеї.

Колекціонерка Тетяна Год розповідає: «Знаємо, звідки ці квіти пішли, як вони ростуть у природних умовах і намагаємося створити їм такі ж умови у квартирах. Але вони не є такими, як звичні наші кімнатні рослини — посіяв насіння і виросла квітка. Деякі розмножуються, як тюльпани — їх можна розділити і мати з однієї квітки кілька».

Таким розділенням рослин не займаються у кімнатних умовах. Для цього треба створити стерильні лабораторні умови. Це прерогатива здебільшого великих виробників, які мають лабораторії (колись і у Львові планувати зробити лабораторію з вирощування орхідей, але поки що це залишилося у планах). Завозять колекціонери квіти з Азії, Європи (Голандії), навіть з Центральної і Південної Америки.

Пані Тетяна розповідає, коли у Львові з’явилися перші орхідеї, вони були фіолетового, білого і рожевого кольорів. Але, як і на будь що інше, на орхідеї теж є мода. Тому білі квіти до нас вже не спішать привозити. Наймоднішим є сорт «Дикий кіт». Він може «тримати квітку» майже півроку. Модні рослини з різними формами квіток. Особливо ті, які називають метеликами.

Наталія Верба каже: «Я більше люблю пахучі орхідеї. На нашій виставці таких є багато. Є серед і сорт „Казка“, квітка якої стала символом нашої виставки і потрапила в усі друковані матеріали».

Ще колекціонерки розповіли, що орхідеї пахнуть найрізноманітнішими запахами — від аромату найдорожчих французьких парфумів до… смороду людських екскрементів. Правда, його не одразу чути, треба добре принюхатися. Є й такі, що сильно пахнуть. Тому їх у хаті не тримають, а лише у приватних оранжереях. Кажуть, на Львівщині немає колекціонерів, які б тримали в хаті сильно смердючих рослин (та це й зрозуміло).

Тетяна Год тримає квіти на балконі, на спеціальних стелажах з підсвіткою. Балкон утеплений, адже найнижча температура, яку витримує орхідея — 18 градусів тепла. А середня — плюс 22 — 23 градуси.

У помешканні Наталії Верби, де знаходяться орхідеї, уже давно ввімкнений обігрівач. Там біля рослин, які потребують досвітки, розташовані у різних площинах десять 10 ламп. Якщо фелінопсіси не досвітити, вони не будуть цвісти. Крім того, влітку постійно був ввімкнений зволожувач, бо рослина потребує високої вологості — 70−80%.

Відтак вирощування «королеви квіток» — затратна справа. До витрат на купівлю квітів, електроенергію, треба додати видатки на «хімію», добрива. Тому вирощують ці квіти не для того, аби заробити, а щоб поруч постійно був «антистрес». Наталія Верба розповідає, найбільше любить спостерігати за орхідеями взимку: «За вікном падає сніг, сніг лежить на підвіконні, а за склом, у теплій кімнаті — велика кольорова чудова квітуча картина…».