Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Bellingcat ідентифікував особу другого отруйника Скрипалів «Петрова»

  • 09.10.2018, 11:11
  • 881

Справжні ім’я та прізвище Олександра Петрова, якого Великобританія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля, — Олександр Мішкін. Також як і Анатолій Чепіга, він — співробітник Головного управління Генштабу (колишнє ГРУ).

Це з'ясували Bellingcat і The Insider, повідомляє УНІАН.

За інформацією розслідувачів, Олександр Мішкін народився 13 липня 1979 року у селі Лойга Архангельської області. Він закінчив одну з російських елітних військово-медичних академій та пройшов підготовку в якості військового лікаря для військово-морських сил Росії. Під час навчання Мішкін був завербований до ГРУ, а до 2010 року переїхав до Москви, де отримав таємну ідентичність, включаючи другий національний паспорт та закордонний паспорт на ім'я Олександра Петрова.

У період з 2011 по 2018 роки Олександр Мішкін багато подорожував під його новим ім'ям. Розслідувачі Bellingcat з'ясували, що він багато разів бував в Україні та самопроголошеному Придністров'ї.

Остання поїздка відбулася під час Євромайдану у Києві у грудні 2013 року. До початку вересня 2014 року зареєстрованою домашньою адресою Мішкіна у Москві була Хорошевське шосе, 76B — адреса штаб-квартири ГРУ. Восени 2014 року Мішкін і Анатолій Чепіга переїхали у висококласні квартири.

Нинішнє військове звання Мішкіна з'ясувати не вдалося. Однак журналісти вважають, що він може бути або підполковником, або полковником.

Розслідування The Insider і Bellingcat засноване на інформації з відкритих джерел, свідченні від людей, які знайомі з Мішкіним, а також копії документів, що ідентифікують його особу.

Більш детально про процес ідентифікації «Олександра Петрова» журналісти розкажуть у повному тексті розслідування, яке буде опубліковане у вівторок, 9 жовтня.