Передплата 2024 ВЗ

На Волині короваї печуть з… грибами

В останНа Волині короваї печуть з… грибаминій вересневий день у Володимирі-Волинському пройшов вже традиційний, одинадцятий, фестиваль «Український коровай-сузір'я».

Його організатори — Володимир-Волинська райдержадміністрація та районна рада — вкотре переконалися: весільні в цілому, й коровайні традиції Волині зокрема, унікальні.

На свято з різних куточків Волині громади попривозили свої головні весільні смаколики. Майстрині-коровайниці одна поперед одної намагалися пишніше вбрати свої вироби. Хтось погнався за писком моди й заховав обрядовий хліб під витонченими прикрасами з мастики. Але більшість таки відтворила не просто давні рецепти тіста, а й традиційну оздобу короваїв.

І тут було чому дивуватися. Адже такого весільного хліба на сучасному весіллі мало де побачиш. З тіста повиліплювали коралі та «шишки», голубів, лебедів та жайворонків, маки та ружі й навіть… гриби! Так-так, саме боровиками (правда, не лісовими, а солодкими), прикрасили короваї майстрині з Нововолинська та Турійського району. Біля них чи не найбільше фотографувалися гості фестивалю.

Окрім традиційної дегустації короваїв (цьогоріч їх було 43), організували виставку вишитих рушників та подушок, жниварських снопів та показ ретро-суконь, в яких виходили заміж наші бабусі-прабабусі. Гостей також розважали співочі й танцювальні колективи з Волині, Львова та Києва. А почесною гостею цьогорічного свята стала народна артистка України Ніна Матвієнко.

Схожі новини