Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Покидьок і зрадник батьківщини»: Путін публічно прокоментував отруєння Скрипаля

  • 03.10.2018, 17:12
  • 836

Президент Росії Володимир Путін назвав колишнього співробітника ГРУ Сергія Скрипаля «зрадником батьківщини» і «покидьком».

Про це він повідомив на пленарному форумі «Російська енергетична тиждень».

«Деякі інформаційні джерела нав'язують думку, що Скрипаль ледь не правозахисник. Він просто шпигун, зрадник батьківщини». Просто покидьок, ось і все. Навколо цього розгорнули цілу інформаційну кампанію", — сказав Путін, відповідаючи на запитання про «антиросійські санкції» у справі Скрипаля.

Нагадаємо, 4 березня колишній російський подвійний агент Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені без свідомості на лавці у торговому центрі Maltings у Солсбері, після чого були госпіталізовані до реанімації.

Вони, а також ще кілька випадкових громадян, зазнали впливу отруйної речовини нервово-паралітичної дії.

Уряд Великої Британії заявив, що нервово-паралітичну речовину військового походження, якою було отруєно сім'ю Скрипалів, розроблена у Росії, і відома під назвою Новачок.

У підсумку Британія оголосила санкції, виславши з країни 23 російських дипломатів. На знак солідарності ще понад 20 країн світу, у тому числі США, оголосили персонами нон грата понад сотню російських шпигунів, які працювали під дипломатичним прикриттям.

Після цього, у кінці липня, подібний інцидент стався в Еймсбері, в 15 км від Солсбері, де зі свого будинку були госпіталізовані 45-річний Чарлі Роулі і 44-річна Дон Стерджесс. Пізніше стало відомо, що жінка померла у лікарні. Чоловік же отямився після «невеликого, але вагомого поліпшення».

За даними експертів, пара також зазнала впливу речовини Новачок.

У поліції заявили, що робочою лінією того, що сталося вважається нецілеспрямований замах. Швидше за все, пара британців постраждала від залишків речовини Новачок, якою були отруєні колишній офіцер ГРУ та його дочка.

Після розкриття осіб співробітників ГРУ, яких Лондон вважає виконавцями замаху на колишнього російського агента, глава британського уряду Тереза Мей поклала провину за цей злочин на вище керівництво РФ.

Схожі новини