Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Отруєний екс-шпигун Скрипаль вітав окупацію Криму та відверто зневажав українців, — ЗМІ

  • 02.10.2018, 15:15
  • 921

Британський журналіст Марк Урбан в своїй книзі «The Skripal Files» розповів, що колишній співробітник ГРУ Р Ф Сергій Скрипаль підтримує політику Кремля щодо України.

Про це повідомляє «Прямий» із посиланням на «The Guardian». Книга повинна бути опублікована на цьому тижні.

Повідомляється, що Скрипаль спочатку не хотів вірити у версію про те, що вбити його намагалися російська влада, і до сих пір намагається впоратися з внутрішнім конфліктом, який виник у нього після отруєння його і дочки Юлії в березні 2018 року.

За версією автора, Скрипаль не хотів визнавати, що став жертвою політики Кремля.

Зустрічі і бесіди, на яких заснована книга, відбулися влітку 2017 року, коли Скрипаль жив у своєму будинку в Солсбері. За словами журналіста, більшу частину дня Скрипаль дивився передачі російського «Первого канала», і слідував кремлівському трактуванню у багатьох питаннях.

Скрипаль підтримував незаконну окупацію Криму в 2014 році, зневажливо висловлювався про українців, називаючи їх «вівцями, яким потрібен хороший пастух».

Скрипаль також відмовився вірити, що російські війська таємно брали участь в бойових діях на сході України, сказавши, що «якби вони це зробили, то швидко дійшли б до Києва», зазначає Урбан.

У той же час в книзі йдеться, що Скрипаль не хотів, щоб його висловлювання цитували, зазначаючи: «Знаєте, ми боїмося Путіна». При цьому колишній співробітник ГРУ не вважав, що небезпека загрожує особисто йому, але хотів уникнути публічних заяв, щоб його діти могли вільно приїжджати до нього в Солсбері.

Раніше стало відомо, що Скрипаль до 2017 року працював на розвідки чотирьох країн НАТО.

Нагадаємо, Сергія Скрипаля разом з дочкою отруїли 4 березня речовиною «Новачок» у британському Солсбері. Офіційний Лондон звинуватив у цьому злочині Росію. Далі Велика Британія і ще 27 країн вислали російських дипломатів.

Схожі новини