Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Британські вчені спростували стереотип про надзвичайний розум собак

  • 01.10.2018, 21:34
  • 726

Нейрофізіологи з Великобританії спростували міф про те, що собаки мають дивовижні розумові здібності. Виявилося, що їх найближчі родичі, вовки, мають такий же рівень інтелекту.

Такі висновки були представлені в журналі Learning & Behavior, повідомляє «Прямий».

«Багато наших колег, схоже, не просто вивчають інтелект собак, а намагаються довести, наскільки розумними вони є. Їх часто порівнюють в позитивному ключі з шимпанзе і кажуть, що вони мають якісь унікальні риси. Однак завжди виявляється, що цими ж здібностями володіють і багато інших видів», — заявив Стівен Лі (Stephen Lea) з університету Ексетера (Великобританія).

Наприклад, нещодавно нейрофізіологи з'ясували, що собаки вміють розуміти інтонації і сенс слів, які їм кажуть господарі, що вони спілкуються з людьми не заради їжі, а заради отримання уваги і позитивних емоцій, і що вони вміють розпізнавати емоції на обличчі знайомих і незнайомих їм людей. До того ж, собаки виявилися здатні запам'ятовувати «непотрібну» інформацію і використовувати її згодом при спілкуванні з господарем.

Британські вчені вирішили перевірити ці твердження. Вони проаналізували висновки понад трьох сотень досліджень, які присвячені інтелекту тварин. Іншим завданням учених було зрозуміти, як інтелект собак відрізняється від інших ссавців, повідомляє видання Learning & Behavior.

У підсумку, аналіз показав, що розумові здібності собак часто завищуються експериментаторами. За словами британських вчених, колеги не звертали увагу на те, що родичі собак, вовки, справляються з завданнями нічим не гірше. А шимпанзе і дельфіни перевершують їх в плані інтелектуальних здібностей.

Схожі новини