Передплата 2024 ВЗ

Росія може повернути Сенцова до України, якщо США видадуть Москві трьох росіян, — ЗМІ

  • 30.09.2018, 18:36
  • 720

Росія може повернути політв’язня Олега Сенцова на територію України у разі видачі країні громадян РФ, засуджених у США — Віктора Бута і Костянтина Ярошенка, а також арештованої влітку 2018 року Марії Бутіної.

Про це повідомляє російське опозиційне видання «Новая газета» з посиланням на джерело, близьке до переговорів щодо обміну полоненими між Росією і Україною.

За даними співрозмовника, Москва готова обговорювати таку «гуманітарну акцію» безпосередньо з Вашингтоном, «при цьому Україна не буде стороною переговорів».

Офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова повідомила виданню, що «не в курсі» таких ініціатив.

Видання нагадує, що доля Сенцова і трьох росіян обговорювалась в кінці серпня 2018 року під час телефонної розмови глав зовнішньополітичних відомств США та Росії Майка Помпео і Сергія Лаврова.

«Помпео тоді підняв питання про звільнення Сенцова, Лавров в свою чергу заговорив про незаконне утримання в тюрмах США бізнесмена Бута і льотчика Ярошенко, а також про „переслідування під надуманим приводом“ громадянки Росії Бутинії», — повідомляє видання.

Крім того, 3 вересня російський омбудсмен Тетяна Москалькова закликала президента США Дональда Трампа помилувати Бута і Ярошенка.

28 вересня українського режисера, політв’язня Кремля Олега Сенцова, відправили з колонії до лікарні на планове обстеження.

Цього ж дня у Росії вчергове заявили про стабільний стан Сенцова, водночас українська омбудсмен сумнівається у правдивості цієї інформації.

Громадське

Схожі новини