Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Підвищення тарифів на газ, переведення годинників, перевірка бізнесу: що чекає українців в жовтні

  • 30.09.2018, 09:58
  • 2 367

На початку жовтня в Україну повернеться бабине літо.

Середина осені обіцяє бути насиченою подіями. Так, очікується, що в Україні скоро зайдуть нові авіакомпанії, погода на початку жовтня буде радувати сонцем і теплом, а ось тарифи на газ для населення можуть знову переглянути.

Що принесе українцям жовтень, повідомляє «Сегодня».

Буде на один вихідний більше

У жовтні українців чекає на один вихідний день більше. У неділю, 14 жовтня, країна відзначатиме День захисника України, тому понеділок 15 жовтня також буде неробочим.

Так, українці зможуть відпочити три дні поспіль — з 13 по 15 жовтня. В цілому, в жовтні буде 9 неробочих днів.

Бізнес почнуть посилено перевіряти і штрафувати

Вже з жовтня українському бізнесу загрожують великі перевірки та штрафи за порушення трудового законодавства. Прем'єр-міністр Володимир Гройсман на початку вересня заявив, що величезна частина української економіки перебуває в тіні, в зв'язку з цим було прийнято рішення посилити перевірки.

«Через місяць, в жовтні, ми почнемо застосовувати всі норми, дані нам законом, для того, щоб захистити права працюючих людей і відновити соціальну справедливість. Ніхто нікому не давав права своєю безвідповідальністю залишати людей без пенсії», — сказав Гройсман.

У Кабміні кажуть, що першими під підозрою виявляться ті компанії, де всі співробітники отримують мінімальні зарплати, тому що, за офіційними даними, на 1 серпня 2018 р середня зарплата по країні складає 9170 грн.

Проводити перевірки будуть інспектори Держпраці, які після цього будуть накладати штрафи. Нагадаємо, що за січень-липень 2018 р податківці в Україні викрили 8,8 тис. підприємців, які вели «тіньову» діяльність.

Нові авіакомпанії зайдуть на український ринок

5 жовтня рейси з Тбілісі в Київ відкриє нова грузинська авіакомпанія Myway Airlines. Польоти в Грузії і назад будуть проходити двічі на тиждень — по понеділках і п'ятницях. З 24 жовтня авіакомпанія розширить польотну програму до Києва, додавши третій рейс по середах.

Крім грузинського авіаперевізника 18 жовтня Україну зайде авіакомпанія Brussels Airlines., Яка буде здійснювати польоти з Брюсселя до Києва. Обидві компанії вибрали для обслуговування аеропорт «Бориспіль».

Ціни на газ можуть вирости

Ще в кінці серпня Кабінет міністрів України продовжив дію спеціальних зобов'язань з продажу природного газу за зниженою ціною. Це означало, що ціни для населення залишалися стабільними протягом всього вересня.

Термін дії постанови закінчувався 1 жовтня. Однак днями Кабінет міністрів продовжив спеціальні зобов'язання для «Нафтогазу України"до 18 жовтня 2018 року, знову відтермінувавши підвищення тарифів.

Як відомо, Україна продовжує переговори з Міжнародним валютним фондом про підвищення цін на газ. Переговорний процес триває з липня 2017 року. МВФ наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може скласти від 30 до 60% у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як Кабмін вважає таке різке підвищення невиправданим. В ході візиту місії МВФ до Києва у вересні було досягнуто принципової домовленості про поступове зростання цін на газ, але самі тарифи ще не оголошені.

Таким чином, після 18 жовтня тарифи для населення все ж можуть змінитися.

А ось для промисловців вони точно підвищаться — «Нафтогаз» з 1 жовтня збільшить ціну на газ, що відпускається промисловим споживачам на умовах передоплати, на 9,7% (на 1189,2 грн) у порівнянні з вереснем — до 13 438,8 грн за тисячу кубометрів газу.

Тимчасово скасують один поїзд «Інтерсіті»

З 1 по 16 жовтня швидкісний поїзд «Інтерсіті» № 739 / 740 не виходитиме на маршрут Київ — Кривий Ріг — Київ. Це пов'язано з проведенням ремонтних робіт по реконструкції контактної мережі на перегоні Фундукліївка — Цибулеве. У прес-службі Укрзалізниці нагадують, що на цей період потрібно планувати свої подорожі з урахуванням змін в роботі поїздів.

Вступлять в силу нові правила оформлення лікарняних

За даними Фонду соціального страхування України, з 1 жовтня почне діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам і окремих виплат постраждалим на виробництві для оплати лікарняних. Заяву-розрахунок можна буде відправити в електронному вигляді і з цифровим підписом.

«Відповідно до прийнятого порядку, оформлена заява-розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом соцстрахування в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису», — відзначають в ФССУ.

Оформляти і подавати документ до робочого органу виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України або його відділення повинен роботодавець. У відомстві зазначають, що це дозволить запобігти можливим помилкам при визначенні розміру допомоги та страхових виплат.

Потрібно буде перевести годинники

Цього року українцям потрібно буде перейти на зимовий час вже близько 4 ранку в ніч з 27 на 28 жовтня. Стрілки годинника потрібно буде перевести на годину назад.

Нещодавно ми розповідали про те, що Україна слідом за Євросоюзом планує відмовитися від переведення годинників на зимовий/літній час, тому що ця ініціатива себе вже давно зжила.

На початку жовтня повернеться бабине літо

Зараз погода в Україні істотно зіпсувалася — дощі, різке похолодання, сильні вітри. Але, за прогнозами синоптиків, вже на початку жовтня в країну може повернутися бабине літо. На початку місяця температура повітря підніметься до + 18−22 градусів тепла. Також очікується, що погода в основному буде сонячною і сухою.

Так, синоптики зазначають, що в цьому році буде два бабиних літа. Одне довелося на період з 15 по 25 вересня, друге — з 4 по 10 жовтня. Правда, вже з другої половини жовтня в країну нагрянуть заморозки.