Передплата 2024 «Добрий господар»

Морський щит України посилять американські «айленди»

Отримали їх задарма, але за техобслуговування треба заплатити.

На захист морських рубежів України невдовзі заступлять два сучасні броньовані патрульні катери класу Island — Drummond і Cushing. Для вітчизняних потреб їх безоплатно передає військове відомство Сполучених Штатів.

27 вересня, на базі Берегової охорони США у Балтиморі, за участі президента України Петра Порошенка і американського віце-адмірала Майкла МакАллістера відбувся акт передачі цих суден, в яких відчувають гостру потребу українські моряки.

Американці виготовили 49 катерів такого типу. Оновлюючи технічний парк Берегової охорони новітніми зразками, своїх «ветеранів», які ще не один рік можуть зіслужити добру службу, за спеціальною програмою передають партнерам. Кілька таких «патрулів» мають у себе збройні сили Грузії, Пакистану, Коста-Рики. Тепер настала черга України.

Для наших військових моряків «айленди» — вельми бажаний подарунок: катерів такого класу ми не виготовляємо і не скоро можемо купити їх. Технічні характеристики Drummond і Cushing дозволять успішно виконувати важливі завдання з охорони акваторії Азовського моря. Катери мають довжину 34,4 метра, ширину — 6,4 м, найбільшу висоту — 16, 7 м. Беруть на борт 16 осіб. Мають на озброєнні автоматичну гармату калібру 25 міліметрів і два кулемети калібру 12,7 міліметра, новітнє навігаційне оснащення та іншу апаратуру. На борту також розміщено моторний човен, який використовують для десантувань, інспектування, рятувальних операцій. Катери розвивають швидкість до 55 км/год. Можуть автономно діяти на воді протягом п’яти діб. Запас їхнього ходу — понад 6 тисяч км.

Попри те, що ці судна дістаються Україні задарма, нам знадобиться більше 10 млн. доларів для того, щоб переправити їх з Балтімора до Одеси, закупити пальне і мастила, провести розконсервацію, технічне обслуговування, ремонт, дооснащення. А ще — навчання екіпажів.

За даними «Радіо Свобода», український уряд вже перерахував американцям ці кошти. «Підрихтовуватимуть» катери до червня 2019 року. Влітку наші моряки вчитимуться плавати на «айлендах», а в листопаді-грудні 2019 ці судна випробують чорноморську воду і відбудуть до місця служби. Українські фахівці, які оглядали ці катери, кажуть, що при своєму 30-річному віці американські бойові машини виглядають на 20 років «молодшими».

Схожі новини