Передплата 2024 «Добрий господар»

Сьогодні християни східного обряду відзначають Воздвиження Хреста Господнього: що не можна робити в цей день

  • 27.09.2018, 08:56
  • 2 881

Християни східного обряду 27 вересня відзначають Воздвиження Чесного і Життєдайного Хреста Господнього.

Детально про історію, звичаї, традиції і забобони свята, а також про те, що не можна робити в цей день, пише сайт Сегодня.Lifestyle.

27 вересня віруючі згадують набуття і воздвиження рівноапостольною царицею Єленою і патріархом Єрусалимським Макарієм Хреста, на якому був розп'ятий Господь Ісус Христос і який згодом став одним з головних символів християнства. Це одне з 12 головних свят православної церкви. Вранці в цей день в церквах і храмах відбуваються урочистих служби. Парафіяни купують три свічки, якими хрестять кути в будинку, читаючи при цьому молитву. Наносять хрест на двері.

Воздвиження Хреста Господнього 27 вересня: що не можна робити в свято

Не можна працювати, прибирати в будинку, прати, шити.

У цей день краще не починати ніяких важливих справ. Існує повір'я: не починай ніякої важливої справи на Воздвиження Хреста, бо все розпочате піде прахом.

Іде строгий піст, тому не можна їсти м'ясо, рибу, яйця і молочні продукти. Їжу можна приправляти тільки рослинною олією.

Заборонено ходити до лісу. У народі кажуть, Лісовик обходить свої володіння і перераховує всіх тварин. Якщо людина попадеться йому на очі, то з лісу вона вже не повернеться. Вважається, що в свято 27 вересня ведмеді залягають у зимову сплячку, змії ховаються в нори до самої весни і відлітають останні перелітні птахи.

У свято Воздвиження Хреста Господнього всі плазуни, змії і ящірки, сповзаються в одне місце, щоб влаштувати собі на зиму гніздо. Тому в будинках ретельно замикали ворота і двері, щоб змії не заповзли в будинок.

Що можна робити в свято Воздвиження Хреста Господнього-2018

У цей день раніше займалися заготовками капусти на зиму. У народі говорили, що на Воздвиження осінь літо відсуває, тому ховали до свята всі овочі з корінням, щоб заморозки не погубили урожай. Також слід окропити житло освяченої в церкві водою, щоб захистити його.

Схожі новини