Передплата 2024 «Добрий господар»

Самотність, депресія, недосипання: названо несподівані чинники, які сприяють розвитку діабету 2 типу

  • 25.09.2018, 19:33
  • 4 521

Все частіше людям ставлять діагноз — діабет 2 типу. Це обумовлено різними факторами, наприклад, ожирінням, неправильним харчуванням.

Втім, самотність, депресія і відмова від кави та ще багато інших чинників, можуть несподівано провокувати розвиток діабету 2 типу у людей. Пише «Портал про здоров’я».

Малорухливий спосіб життя

В останні роки люди частіше вибирають роботу, пов’язану з маленькою рухливістю. Додаткові тренування є не у кожної людини в її графіку. Скажений ритм життя не дозволяє регулярно займатися спортом. Як підсумок-збільшується ризик розвитку цукрового діабету 2 типу.

Під час фізичної активності глюкоза надходить з крові до м’язів, де вона застосовується як джерело енергії. Саме тому важливо включити в своє життя спорт, щоб виключити будь-яку ймовірність.

Абдомінальне ожиріння

У 85 відсотків з цукровим діабетом є надмірна вага. Часто при накопиченні жиру в області талії призводить до того, що клітини стають стійкими до дії інсуліну. Він являє собою гормон, який потрібен для проникнення глюкози в клітини, які використовують її в якості джерела енергії. Якщо ж клітини не зможуть переробляти глюкозу, це призведе до її накопичення в крові, що і збільшить шанси зіткнутися з цукровим діабетом.

Збільшений рівень глюкози

Для оцінки ризику розвитку цукрового діабету потрібно стежити за рівнем глюкози в крові. Це можна зробити за допомогою найпростішого аналізу крові. Також потрібно не допустити і іншого стану-преддіабет. При ньому рівень глюкози теж підвищений, але не так сильно, як при самому діабеті. Тому важливо вимірювати даний показник, щоб знизити всі можливі ризики.

Нестача сну

Сон-це важливий процес в житті будь-якої людини. При недосипанні організм починає виснажуватися, що призводить до вироблення великої кількості гормонів стресу. В результаті клітини стають стійкими до інсуліну, що призводить до набору зайвої ваги. Але ж люди, у яких в житті мало сну, досить багато їдять. Це може бути пов’язано з тим, що в умовах постійного недосипання рівень гормону греліну збільшується, а він вже стимулює апетит. Важливо стежити за кількістю сну не менше 7−8 годин на добу.

Неправильне харчування

У раціоні кожної людини повинні бути присутніми фрукти і овочі. З-за їх недостатньої кількості можуть розвиватися різні захворювання, включаючи цукровий діабет. А ось шкідливу їжу — солодощі, фастфуд, алкоголь — потрібно постаратися виключити з раціону. Примітно, що ризик розвитку цукрового діабету можна зменшити на 14 відсотків, якщо кожен день їсти 180 грамів овочів з зеленим листям.

Стресові ситуації

Відомо, що стрес призводить до самих різних болячок, в тому числі і цукрового діабету. При хронічному стресі відбувається вироблення величезної кількості гормонів стресу, наприклад, кортизолу. В результаті клітини робляться стійкими до інсуліну, а рівень глюкози в крові підвищується.

Депресія

Депресія, схожа на стрес, збільшує ризик цукрового діабету 2 типу на 60 відсотків. Часто такі люди відчувають дратівливість, агресію, пригнічений стан, втрачають інтерес до життя. Вони рідко займаються спортом, встають з улюбленого дивана, гуляють, погано харчуються. Також через депресію в організмі відбуваються гормональні зміни, які збільшують ризик розвитку діабету.

Солодкі напої

Соки, чай і кава з цукром, енергетичні напої, морси — ці напої можна назвати «вбивцями». Адже через цукор, присутній в них, збільшується ризик ожиріння і, як наслідок, цукрового діабету. За словами фахівців, підсолоджені напої зменшують сприйнятливість до інсуліну, а це призводить до збільшення цукру в крові. Тому лікарі рекомендують замінити всі напої на звичайну воду.

Збільшений артеріальний тиск

Коли артеріальний тиск досягає значень 140/90 мм рт.ст., йдеться про його підвищений стан. В такому випадку серцю набагато важче перекачувати кров. Як правило, сам по собі підвищений артеріальний тиск не призводить до діабету, але йде в ногу з цим захворюванням.

Віковий показник

Як правило, діабет 2 типу дуже часто розвивається у жінок, вік яких перевищує 45 років. Справа в тому, що в цьому віці зменшується швидкість обмінних процесів, стає нижче м’язова маса, збільшується вага. Саме тому в більш старшому віці слід стежити за своїм здоров’ям, вести здоровий спосіб життя.

Спадковість

Найбільш часто це захворювання передається у спадок. Якщо у ваших найближчих родичів є цукровий діабет, вам варто бути обережнішим і регулярно проходити обстеження. Якщо вести здоровий спосіб життя, можна істотно скоротити ризики утворення недуги або ж відстрочити її наступ. Ви повинні спати належну кількість годин, харчуватися правильно, уникати стресів і депресії, займатися фізичною активністю.

Самотність

Є і більш нетипові фактори, що провокують розвиток депресії. До них можна віднести самотність. Відомо, що одинаки гірше переносять будь-які негаразди, не маючи підтримки, частіше страждають від депресії, погано їдять, мають проблеми з серцем. У тому числі вони частіше хворіють на цукровий діабет 2 типу. Це було підтверджено один дослідженням. Виявилося, що самотні люди на 112 відсотків частіше хворіють на діабет, ніж ті, хто вів активний соціальний спосіб життя. Вважається, що це безпосередньо пов’язано з депресією.

Безглютенова дієта

Безглютенова дієта в сучасному світі стає вкрай популярною. Однак без як такої необхідності, запевняють лікарі, їй не потрібно слідувати. Тим, у кого немає целіакії, тобто непереносимості глютену, не потрібно їсти продукти без нього.

Відмова від кави

Кава вважається ворогом народу, але насправді шкідливо тільки занадто надмірне її споживання. Лікарі рекомендують час від часу вживати такий напій (краще без цукру), але не захоплюватися ним. Відомо, що любителі кави, які відмовилися від неї з яких-небудь причин, збільшують ризик захворювання на діабет на 17 відсотків. А ось збільшення дози кави на одну чашку зменшує цей ризик на 11 відсотків.

Надлишок солі

Широко відомий той факт, що надмірне споживання солі шкодить здоров’ю. Ймовірність настання діабету 2 типу збільшується на 43 відсотки, якщо її занадто багато в раціоні людини. Справа в тому, що надмірна кількість солі впливає на інсулінорезистентність. Щоб у людини не було ніяких проблем, добова норма не повинна перевищувати п’яти грамів.

Схожі новини