Передплата 2024 «Добрий господар»

Життя українців через 5 років круто зміниться: МВФ зробив позитивний прогноз

  • 23.09.2018, 11:09
  • 788

Через 5 років в Україні ВВП на душу населення зросте в 1,5 рази, підрахували аналітики Міжнародного валютного фонду.

Це повинно відбутися завдяки двом основним факторам. Реформування нашого законодавства — прийняття законів про корупцію, судову реформу, ринок землі. І зростання економіки, чому має сприяти подальше приведення наших стандартів випуску продукції до європейських норм, пише «Сегодня».

Зараз ВВП України (річна вартість всіх товарів і послуг всередині країни) становить $ 2820 на душу населення. Це більше, ніж прогнозував НБУ. А в 2023 році, за оцінками МВФ, буде $ 4220. Це все одно небагато: в розвинених країнах — в середньому $ 48 970, у тих, що розвиваються — $ 5490, середній по світу — $ 11 730. У МВФ не прогнозують, яким може бути курс долара до гривні через 5 років, але, за оцінками наших фінаналітиків, він не повинен перевищити 35 грн/$. Середня зарплата в Україні за 5 років може подвоїтися, досягнувши 20 тис. грн. У доларах, з урахуванням нинішнього курсу і прогнозованого, це $ 350 зараз і до $ 600 до 2023-го.

Також у МВФ підрахували ВВП за паритетом купівельної спроможності — з урахуванням зростання курсу долара та інфляції, що вважається більш точним. Для України він повинен до 2023 року збільшитися на 33% - з $ 9210 до $ 12 260 (в розвинених країнах — на 17%, з $ 51 420 до $ 60 290). Українська економіка через 5 років, як і раніше буде залишатися слабкою, а валовий внутрішній продукт (ВВП) на душу населення України так і залишиться в 2 рази менше, ніж у країн, що розвиваються. Відставання від розвинених країн буде більш ніж в 20 разів.

Поки розрахунки МВФ прокоментували тільки в Нацбанку. Перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова назвала три умови розвитку економіки. Перше — фінансова стабільність, яка на її думку, вже досягнута.

«Друга умова — інвестиції. Не тільки зовнішні і внутрішні, але інтелектуальні, необхідні для розвитку бізнесу. Третя умова — судова реформа, яка необхідна, щоб бізнес відчував себе в безпеці і міг планувати майбутнє», — заявила Рожкова.

Для цього, зокрема, вже прийнятий закон про захист прав кредиторів, який важливо правильно імплементувати.

Про те, що кредитування є основою відродження економіки, сказав і президент Украналітцентра Олександр Охрименко. Він упевнений, що доходи бюджету можна збільшити, оживив кредитування бізнесу, перш за все будівельного.

«Механізм відомий: державна іпотечна установа (ДІУ) випускає облігації під низький відсоток (3% річних), які викуповує Нацбанк, — говорить Охріменко. — Це емісія, але цільова, так як гроші йдуть на будівництво дешевого житла, що продається під низький відсоток, тому воно буде затребувано. Виникає мультіеффект: йде зростання промислового випуску будівельних матеріалів, за рахунок нових будівельних вакансій знижується безробіття, підвищуються відрахування в бюджет, зростає ВВП».

А ось виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин вважає, що лише зростання кредитування не дасть ефекту.

«Прогнози МВФ більше схожі на бачення розвитку економіки України в світлі їх рекомендацій, — оцінює розрахунки Фонду Пендзин. — На сьогодні у нас немає глибоких структурних змін в економіці, вона як і раніше сировинна і експортно орієнтована. Приходу потужних інвесторів не видно, а значить, що Україна, як і раніше, має розраховувати на сприятливу цінову кон'юнктуру на зовнішніх ринках. Зараз через подорожчання нафти підвищується вартість інших сировинних товарів: у нас це руда і зерно. Це дасть стимул зростання ВВП України. Ще один реальн ий шлях — виведення економіки з тіні. Інших джерел серйозного збільшення ВВП поки не бачу, і це не вселяє оптимізму».

Схожі новини