Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Брак поваги з боку американців»

Польські ЗМІ обговорюють підсумки переговорів та домовленостей між президентами Дональдом Трампом та Анджеєм Дудою

Президент Дуда підписав декларацію про співпрацю зі Сполученими Штатами стоячи, у той час, як американський президент сидів, зручно вмостившись у кріслі. «Це є прецедент, який увійде в підручники з історії дипломатії, — прокоментував ситуацію для журналістки видання Wprost Анни Мокшановської експерт з дипломатичного протоколу д-р Януш Сібора.

Експерт зауважив, що перший офіційний візит президента Дуди до США є третім у категорійності таких відвідин. Це був офіційний робочий візит. У такому форматі президент США приймає декілька десятків гостей на рік. Недавно, до прикладу, він зустрічався з королем Йорданії, прем’єр-міністрами Японії та Ізраїля. Тим не менш, у випадку візитів цих політиків було використано більш масштабний церемоніал: під час привітання з’явилися шестеро американських вояків з прапорами держави, яку представляв гість. Польську президентську пару вітали тільки представники дипломатичного корпусу, військових не було, — провадить далі д-р Сібора.

Проблеми з фото

Експерт також звернув увагу на помилку під час привітання президентської пари з Польщі перед Білим домом. «Анджей Дуда мав певні проблеми з тим, як правильно стати до знимки. Він став зле і зайняв найневигіднішу позицію. Правильно було б стати по праву руку Трампа, оскільки він є представником більш поважної країни. У цій ситуації за постановку відповідає керівник американського протоколу. Коли він бачить, що політики вибрали не ту позицію, повинен делікатно вказати на це», — пояснює д-р Сібора.

Після перемовин Анджей Дуда і Дональд Трамп підписали декларацію про співпрацю. Увага громадськості була, однак, прикута не стільки до змісту документа, скільки до процедури його підписання. На фото, яке, між іншим, опубліковано на офіційному акаунті Трампа у Twitter, можна побачити Дуду, який скраю стола підписує документ. У той час, коли Трамп зручно вмостився у кріслі. Саме це спричинило бурю у соціальних мережах. Екс-глава міністерства оборони Польщі Томаш Семоняк написав, що «хтось з міністерства закордонних справ має втратити роботу за таке приниження президента Дуди». Політик з Громадянської позиції Павел ЗЩалевський зауважив, що «це фото є символічним підтвердженням ролі Анджея Дуди як клієнта Трампа».

«Прецедент, що увійде у підручники з історії дипломатії»

За словами д-ра Сібори, це дуже груба помилка. «Якщо похибку під час зйомки можна трактувати як випадковість, то тут мова йде про дуже серйозні речі. Це прецедент, який увійде в підручники з історії дипломатії. Це тягне на образу держави», — пояснив експерт.

«Польська сторона наголошувала, що декларація — дуже важливий документ, який піднімає наші стосунки на стратегічний рівень. Тому його підписання мало б бути дуже продуманим та відповідно обставленим. Згідно з дипломатичним протоколом, президенти мали б увійти у визначене приміщення зі спеціальним столом для підписання паперів. Всі, хто працював над підготовкою документа, мали б брати участь у церемонії його підписання», — каже експерт видання Wprost.

Ситуація, коли під час підписання Дуда стоїть, а Трамп сидить, абсолютно неприйнятна. Це — вияв неповаги до іншої країни. Не до президента як людини, а до держави, яку він уособлює. Я подивований нашим президентом, тим, що він погодився на таку форму підписання декларації. Він міг би попросити втрутитися керівника польського протоколу, який мав би все узгодити з відповідними службами Білого дому", — наголошує д-р Сібора.

Схожі новини