Передплата 2024 ВЗ

На межі виживання: в окупованому Донецьку людям не вистачає грошей на одяг і їжу

  • 19.09.2018, 09:15
  • 699

Окуповані території Донецької та Луганської областей все більше занурюються в безпросвітні злидні.

Про це говорять навіть результати соцопитувань, проведених Донецьким інститутом економічних досліджень, підконтрольним окупантам, повідомляє «Сегодня».

До числа опитаних увійшли фахівці з вищою освітою та студенти вузів. Третина з них (35%) повідомила, що заробляє на їжу, але є серйозні проблеми з купівлею одягу. Трохи більше (36%) сказали, що можуть дозволити собі їжу і одяг, а ось купівлю телевізора, холодильника або пральної машини — ні. При цьому головний дохід більше половини респондентів складають зарплата, пенсія і грошові надходження від «підробітків».

«Опитування показує, що загалом в структурі витрат витрати на харчування та одяг становлять до 70% від отриманих доходів, а на лікування та оплату житлово-комунальних послуг — до 20%, — говориться в звіті. — Характерно, що на оплату житлово-комунальних послуг всі групи респондентів витрачають переважно до 15% доходів».

Таким чином, всі запевнення окупантів, що донеччани витрачають на оплату «комуналки» сущі копійки, порівняно з жителями підконтрольної частини України, виявилися обманом.

«При зарплаті в 6700 рублів (2743 грн) я плачу на місяць близько 700 рублів (286 грн) без опалення і приблизно 1200 рублів (491 грн) — з опаленням. Для нас це відчутний удар по бюджету родини. Якщо додати сюди кабельне телебачення — 100 рублів (40 грн), мобільний телефон — 50 рублів (20 грн), інтернет — 300 рублів (122 грн), то за місяць набігає пристойно. Про ліки я вже мовчу, — розповіла медик Світлана з Донецька. — А моя сестра, яка живе в підконтрольному Краматорську, отримує зарплату близько 4000 грн (9768 рублів), оформила пільги, субсидії та платить трохи більше 300 грн „комуналки“. До того ж, ціни на продукти там набагато нижче, ніж у нас. Сестра може дозволити собі цукерки, фрукти, хороше м'ясо. У нас же незаплановані покупки, наприклад, канцелярія для дитини — змушують харчуватися одними макаронами, а субсидій взагалі немає».

Звіт соціологів підтверджує розповідь донеччанки: переважно донеччани витрачають гроші на недорогі крупи, борошняні вироби, молоко і молокопродукти, птицю і м'ясні напівфабрикати.

«Дуже рідко респонденти споживають ковбасні вироби, шоколад і цукерки, рибні консерви, рибу і морепродукти», — свідчить звіт.

Висновки соціологів невтішні: «Структура витрат населення несе в собі ознаки кризовості — в ній переважають витрати здебільшого на базові потреби: харчування. Це свідчить про те, що велика частина опитаних фактично живе в «режимі виживання».

Схожі новини