Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні почали вирощувати трюфелі

  • 13.09.2018, 18:10
  • 4 627

Поки що ці дорогоцінні гриби допомагають рости деревам. Але через 5−10 років садівники очікують збирати врожаї.

Від двох до шести тисяч доларів за кілограм грибів — нереально дорого. Але це не просто гриби. Це трюфелі — підземний делікатес, який завойовує популярність в українських ресторанах.

Рідкісний афродизіак найчастіше завозять із Франції. Але й наші аграрії починають задумуватися — чому б їм не вирощувати білі трюфелі? .

Садівник із Львівщини Михайло Костюк вирощує картоплю, перець і виноград, але впродовж 25 років надає перевагу горіху. Має близько 800 його видів. Зараз вирішив зосередити увагу на чорному горіхові, за яким, вважає, майбутнє. Гарному росту та врожаю на городі садівник завдячує не просто випадку, а мікуризації, тобто симбіозу гриба з рослиною, який покращує ріст і врожайність. За рік отримав приріст саджанців горіха у 60 см. Ростуть навіть ті горіхи, які вже не мали рости.

У себе на городі Михайло мікуризував майже все, навіть картоплю.

А мікуризував не простим грибом, а білим трюфелем. Допомогли у цьому мікологи, молоді львівські біологи Марія Руда і Уляна Тарас. Еколог та співробітник львівської мікологічної лабораторії Марія Руда пояснює, що мікуриза — найбільш природний спосіб росту та розвитку рослин і природний замінник хімічних добрив. «Ми створили препарат на основі тих грибів, які вже є у ґрунті на території, плюс туди додається трюфель білий п'ємонтський. Гриби, які поселяються на корінні рослин, стають ніби його продовженням. Допомагають засвоювати поживні речовини, якщо є потреба, забезпечують вологою, а ще виділяють невелику кількість антибіотиків, відновлюють ґрунт та збільшують урожай щонайменше на 30 — 40 відсотків.

Після мікуризації можете розраховувати і на грибний урожай. Якщо дотримуватися усіх вимог технології, якщо замікуризувати територію, не обробляти хімічними речовинами, то за 5−10 років трюфель буде рости на вашій території", — каже Марія Руда.

В Україні мікуриза лише набирає популярності. Нею користуються лише півсотні господарств, а за кордоном це вже звична справа, для прикладу, у Польщі. Використовують саме трюфель білий. Для фермерського господарства це додатковий спосіб заробітку, бо цей гриб через 5−10 років теоретично мав би родити, як у Італії чи Франції.

Трюфель закуповують в Італії, у П’ємонті, на щорічних аукціонах. «Купуємо щонайменше кілограм трюфеля білого. Він найдорожчий, один грам коштує 300 доларів», — каже Марія Руда. В Італії білий трюфель росте у природі й може сягати у вазі до 300 кг. Шукають ці гриби за допомогою свинок і собачок.

В Україні, на Вінниччині, Олександр Джига вирощує трюфель, правда, чорний. Він вирішив повернути Україні колишню славу постачальника цих найдорожчих грибів у світі. Цей делікатес колись масово вирощували на території нашої країни і експортували до Франції.

Аграрій переконаний, територія України зручна для культивування трюфелів, оскільки у нас сприятливий континентальний клімат і достатньо вологи. А ніша для вирощування білих і чорних трюфелів абсолютно вільна. «При цьому не варто боятися обвалу цін на цей продукт, бо в Україні вже формується культура споживання делікатесу, що передбачає підвищення попиту. Максимальний урожай трюфеля отримують через 20 років — близько 20 кг, а це 40 тисяч доларів з гектара на рік», — говорить Олександр Джига.

Олена ПЕТРИК

Схожі новини