Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вчені прогнозують виникнення потужних мегацунамі

  • 08.09.2018, 08:57
  • 715

Вчені заявили про те, що вплив глобального потепління призведе до того, що мегацунамі, подібні до того, яке сталося на південному заході Аляски в жовтні 2013 року, будуть траплятися все частіше.

Як повідомляє Science Alert, тоді зсув викликав хвилю заввишки 182 метра.

Цунамі 2015 року стало четвертим за величиною, зареєстрованим за останні 100 років. Як підкреслюють дослідники, його поява пов'язана з таненням льодовиків, і, на їхню думку, подібні події будуть траплятися все частіше.

На думку вчених, до цунамі призвело танення льодовика Тіндаль у фіорді Таан. За період з 1961 по 1991 рік льоди відступили на 16 кілометрів, а їхня товщина зменшилася на 300 метрів. Це призвело до втрати великої маси льоду, яка підтримувала гірські схили, що призвело до масивного обвалу. А це, в свою чергу, призвело до утворення велетенської хвилі, яка рухалася зі швидкість близько 95 кілометрів на годину.

Дослідники зазначають, що в результаті цунамі 2015 року ніхто не постраждав, але, якщо щось подібне повториться в майбутньому, у фіорді може перебувати лайнер з туристами. Ризик з кожним роком збільшується, оскільки зміна клімату сприяэ повсюдному таненню льодовиків і почастішанню зсувів. Подібна подія сталася в Гренландії в 2017 році, коли підземні поштовхи викликали обвал і 90-метрову хвилю, яка забрала життя, щонайменше, чотирьох осіб. Однак загрозу несуть також великі шматки льоду, які відриваються від глетчерів і падаючі в затоки.

Джерело DT.UA.

Схожі новини