Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому не демонтують аварійну стелу Монумента Слави?

Аварійну стелу Монумента Слави, що на перехресті вулиць Стрийської і Героїв Майдану, досі ніхто не демонтує.

Монумент обгородили парканом ще у квітні, обіцяли знести стелу, але віз і далі там… Лише на паркан із міської скарбниці витрачено 400 тисяч гривень. Чому роботи з демонтажу загальмувалися?

У Галицькій районній адміністрації, відповідальній за встановлення паркана й демонтаж аварійної стели, ситуацію коментувати не хочуть. Не надто багатослівний і заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко (він є головою комісії міської ради, яка вирішувала подальшу долю Монумента Слави). Чиновник сказав, до кінця тижня очікують ще одну експертизу, яка має дати старт процесу демонтажу стели. Раніше мерія уже замовляла у фахівців НУ «Львівська політехніка» експертизу про стан стели. Їхній висновок — стела аварійна, загрожує обвалом і потребує знесення.

Тим часом керуюча справами виконавчого комітету Львівської міської ради Марта Литвинюк під час апаратної наради у Львівській ОДА повідомила: «Очікуємо на експертизу. Після цього буде визначена вартість робіт з демонтажу стели. Якщо це буде процедура тендеру, то оголосимо тендер, а якщо буде закупівля, то оберемо підрядну організацію, яка буде робити демонтаж. Паралельно буде міжнародний конкурс на облаштування на цьому місці меморіалу українським героям. Зараз готується відповідна документація на облаштування території».

Депутат Львівської міської ради, історик, засновник Музею «Територія терору» Тарас Чолій має свою думку про аварійну стелу. «Це політичне питання, — вважає пан Тарас. — Паркан, яким обгородили монумент, виконує бутафорну функцію. Демонтаж стели буде заморожено щонайменше на два роки. Міський голова Львова Андрій Садовий не хоче цього робити до президентських і мерських виборів, аби не втратити частину свого електорату. Адже мер позиціонує себе як людину, яка зважає на різні погляди».

Схожі новини