Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Верховний суд визнав незаконним припинення виплати пенсій переселенцям

  • 04.09.2018, 19:13
  • 1 120

Велика палата Верховного суду України відхилила апеляцію Пенсійного фонду та визнала незаконною практику відмови відділеннями Пенсійного фонду виплачувати пенсії тимчасово переміщеним особам.

Про це повідомила Дарина Толкач, координаторка з адвокації організації «Право на захист», яка виступила ініціатором судового процесу, повідомляє Громадське.

Велика палата залишила в силі рішення суду першої інстанції, згідно якого припинення виплат пенсій тимчасово переміщеним особам з підстав, не передбачених законом, вважається неправомірним. Це стосується у тому числі й так званої верифікації пенсіонерів-переселенців за «списками СБУ».

«Суть справи полягала у тому, що переселенці звертаються до суду і намагаються довести незаконність дій пенсійних фондів, які припиняють здійснювати їм пенсійні виплати на підставах, які не передбачені законом про загальнообов'язкове пенсійне страхування», — повідомила Толкач.

За її словами, Верховний суд ухвалив рішення у так званій показовій справі, тому воно буде застосовуватись до всіх подібних позовів переселенців до органів Пенсійного фонду.

Напередолдні у Міністерстві соціальної політики України повідомляли, що розробляють нормативний акт, який гарантуватиме виплату несплачених пенсій мешканцям окупованих територій, незалежно від терміну припинення цих виплат.

Як повідомлялося, в Україні офіційно зареєстровано 1,5 мільйона переселенців з Криму та Донбасу.

Схожі новини