Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ключ до синагоги» — ключ до пам’яті

Ушанували 75-ті роковини трагедії жертв Янівського концтабору і Львівського гетто.

Цими вихідними місто Лева масштабними меморіальними заходами вшанував 75-ті роковини ліквідації Львівського ґетто та Янівського концтабору. Львівська влада, громадськість, міські культурні й академічні інституції, єврейська громада, представники міжнародних організацій та фондів, що займаються збереженням єврейської культурної спадщини, згадали та спільно переосмислили страшну й болючу сторінку минулого. У роки Другої світової війни концтабір у Львові був місцем масового вбивства євреїв, а ґетто належало до трійки найбільших у Східній Європі. 1943 року, згідно із даними дослідників, у ґетто і Янівському концтаборі німецькі окупанти знищили понад 250 тисяч людей.

На меморіальні заходи до Львова приїхали десятки гостей із різних країн. Вшанування пам’яті жертв розпочалося у Ратуші, де міський голова Андрій Садовий вручив 75 оригінальних відзнак — скляних ключів від синагоги — людям, які досліджують, зберігають та популяризують єврейську спадщину Львова та регіону.

Перший «Ключ до міста» отримала директорка Всеукраїнського єврейського благодійного фонду «Хесед-Ар'є» Адель Діанова.

Також нагороджена 87-річна польська письменниця Яніна Хешелес, яка вижила у Янівському концтаборі. Вона дочка редактора львівської сіоністської газети «Хвиля» Генріка Хешелеса (двоюрідний брат фантаста Станіслава Лема), авторка щоденника «Очима дванадцятирічної дівчинки», де описала усе, що відбувалося у гетто й концтаборі. Яніна Хешелес приїхала на заходи з Ізраїлю. Відзнаки-ключі отримали, зокрема, правозахисник, віце-ректор УКУ Мирослав Маринович, директорка громадської організації «Єврейська спадщина Рогатина» Марла Рошер Озборн, найстарший представник єврейської громади Львова Борис Дорфман (автор близько 1000 статей на єврейські теми, зокрема, ідишем), професор УКУ Ярослав Грицак, поетеса Маріанна Кияновська, начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, керівниця музею «Слідами галицьких євреїв» Ольга Лідовська.

Від відзнаки натомість відмовився директор Центру дослідження юдаїки і благодійної організації «Єврейське відродження» Мейлах Шейхет. Він пояснив, що не може прийняти нагороду від міської влади, «яка руйнує у Львові єврейську спадщину, коли забудовуються єврейські квартали, комерціалізується історія». (Йдеться про тривалий конфлікт, пов’язаний із зведенням на вулиці Федорова, на території найдавнішої єврейської дільниці міста, п’ятизіркового готелю. — Авт).

«Ми навіть на мить сьогодні не можемо собі уявити той біль, приниження та горе, яке спіткало тисячі львів’ян у минулому столітті, — сказав Андрій Садовий. — Говоримо про наших братів-євреїв, яких винищили. Це треба знати. Кожен тоталітарний режим хоче затерти цю сторінку історії. Ми сьогодні зібрались тут бити в набат, будити людей, які засинають і забувають історію. Якщо не знати історії, то вона може повторитись».

Заходи продовжилися в урочищі Піски, де під час Другої світової війни відбувалися масові розстріли в'язнів ґетто та концтабору. Тут у виконанні симфонічного Ukrainian Festival Orchestra прозвучала симфонія № 6 Густава Малера, яка отримала назву «Трагічна». Мер Андрій Садовий зазначив, що в урочищі планують збудувати великий меморіальний комплекс. Уже проведено міжнародний архітектурний конкурс на кращий проект. Наразі мерія встановила на вул. отця Омеляна Ковча зупинку громадського транспорту, де розміщено інформацію про територію, на якій був Янівський концтабір. Заходи завершилися меморіальним концертом-молитвою на площі «Простір синагог».

Схожі новини