Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Християни східного обряду сьогодні святкують Горіховий Спас

  • 29.08.2018, 08:33
  • 899

Щорічно 29 серпня християни східного обряду відзначають Горіховий Спас.

Його також називають Хлібним Спасом, Полотняним Спасом, Спасом на полотні і Нерукотворним Спасом. Свято встановлене православною церквою на честь перенесення до Константинополя нерукотворного образу Ісуса Христа, повідомляє DT.UA.

Згідно з переказами, невиліковно хворий цар Авгар, почувши про чудеса, які творить Христос, послав до нього свого живописця Ананія, щоб той написав портрет Спасителя. Разом з тим, Ананій так і не зміг підійти близько до Ісуса і намалювати його. Помітивши спроби художника, Спаситель умив обличчя водою і витер його полотном, на якому виступив його світлий лик. За допомогою цього полотна Авгар зцілився від хвороби, що сприяло поширенню християнства в Едессі.

У 944 році нерукотворний образ Ісуса був перенесений в Константинополь, на честь чого і було встановлено свято. Пізніше з цього образу були написані перші ікони Спаса Нерукотворного.

Третій Спас називають Горіховим, оскільки в цей час достигають горіхи, їх прийнято заготовлювати і святити в церкві. У народі вірили, що не може бути хорошого врожаю хліба і горіхів в один рік, тому хороший урожай горіхів обіцяв хороший врожай хліба в наступному році.

У давнину говорили: «Перший Спас — на воді стоять; другий Спас — яблука їдять; третій Спас — на зелених горах полотна продають», тому третій Спас ще називали «Спас на полотнах», «Спас на полотні», «Полотняний спас». В цей день було прийнято торгувати полотнами.

Прикмети Горіхового Спаса

Третій Спас хліба припас.

Спас — на полотні, а хліб — у току.

Врожай на горіхи — чекай наступного року врожаю хліба.

Ластівки відлітають у три рази — в три Спаса.

Якщо журавлі відлетять до третього Спаса — на Покрову буде морозно.

Схожі новини