Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Українські лікарі поставили кардіостимулятор дитині через 6 годин після народження

  • 28.08.2018, 09:35
  • 714

В Інституті Амосова показали Давида, якому 13 днів і в якого ще до народження лікарі діагностували серйозну патологію серця.

Вже через шість годин після появи на світ малюку поставили кардіостимулятор, повідомляє ТСН.

Давид Захарович позіхає, облизується і намагається заснути. Йому лише 13 днів, але він уже пережив чимало. На його появу на світ чекала ціла команда лікарів, тож замість маминих обіймів він потрапив до кардіохірургів. «Мені дали на пару хвилин потримати — і все», — зізналася породілля. У перші години після народження Давида медики намагалися примусити його крихітне серце битися за допомогою препаратів, але марно — і тоді вирішили поставити кардіостимулятор. Дитині було шість годин від появи на світ. Після надскладної операції малюк провів десять днів у реанімації.

Ця патологія має назву подовжений QT ритм, коли серце не встигає працювати. «Воно не могло відновитися до наступного скорочення, час відновлення серця був надзвичайно довгим, це надзвичайно серйозна патологія серця», — розповів завідувач відділення хірургії складних порушень серцевого ритму Валерій Залевський. Більшість дітей із таким діагнозом помирає ще в утробі матері, а порятунок малюків — спільна справа Інституту Амосова й Інституту педіатрії, акушерства та гінекології. «120−140 дітей можуть народжуватися з цією патологією. Це дуже важке порушення ритму, і воно, на жаль, у 43% генетично обумовлене», — пояснила завідувач відділом Інституту педіатрії Юлія Давидова.

Унікальність операції Давіда полягала ще й в тому, як саме її зробили — без розрізу грудної клітки. «Уперше був вшитий через вену всередину серця і в підключичну зону один із самих маленьких у світі кардіостимуляторів», — розповів директор Інституту Амосова Василь Лазоширинець.

Головний лікар інституту серцево-судинної хірургії Сергій Сіромаха пояснює, що акушери та кардіохірурги готові разом рятувати таких дітей, головним є вчасно, ще до народження, виявити ваду серця. Зараз патологію до народження діагностують лише в одного з десяти хворих дітей. «Треба, щоби вчасно запідозрили і відправили до нас», — пояснив експерт.

Серце Давида лікарів наразі радує — за словами медиків, життю дитини вже немає загрози. Вже скоро малого пацієнта обіцяють виписати додому на Одещину. Тепер його головне завдання — рости здоровим, аби батьки більше не нервувалися.

Схожі новини