Передплата 2024 «Добрий господар»

Перша Пречиста жито засіває: християни східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці

Сьогодні, 28 серпня, святкують Успіння Пресвятої Богородиці.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці або, як кажуть у народі, Перша Пречиста, належить до переліку 12 найбільших свят церковного року. Під час цього свята згадують упокоєння, воскресіння та прославлення Матері Божої.

Хоча празник Успіння нагадує нам про сумну подію, смерть, насправді належить до радісних свят. Цього дня Церква радіє, бо Пресвята Божа Мати з тілом і душею перейшла із земного життя до вічної слави Свого Сина, а з її Успінням ми одержали могутню заступницю і покровительку.

Чому це свято Церква не вважає сумним, я попросила розвісти настоятеля церкви Святого Миколая, отця Степана Цихуляка.

«Богородиця просила не сумувати, а радіти з приводу її Успіння, тому що перед лицем Сина обіцяла не покидати світ і після смерті. Тому свято Успіння не вважають сумним празником. Піст закінчується у переддень, а 28 серпня — радісний день. Все земне життя Богородиці вкладається у 72 роки. Вона жила в апостола Іоанна Богослова, який прийняв Її до себе в дім за заповітом Господа Ісуса Христа, — розповів отець Степан. — Їй призначено було разом з апостолами нести у світі Вчення Христа. Богородиця раділа успіхам Сина. Пресвята Мати Христова стала для всіх учнів Христових спільною Матір’ю. Вони разом з Нею молилися і слухали повчальні бесіди про Христа. Богородиця вчила людей жити на цьому світі з урахуванням їх буття, матеріальних і духовних цінностей.
День смерті Пресвятої Богородиці зветься в нашій Церкві Успіння, бо Її тіло після смерті не зазнало зітління, але разом з душею було взяте до неба».

У народі свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають Першою Пречистою. Протягом осіннього періоду є три Пречистi — 28 серпня, 21 вересня і 14 жовтня. Про них у народi кажуть: «Перша Пречиста жито засiває, друга — дощем поливає, а третя — снігом покриває». Пiсля першої Пречистої дiвчата в селах уже не мають важкої роботи. Приповiдка каже: «Прийшла перша Пречиста — стає дiвка речиста». Пiсля Успiння настає весiльна пора. За народними прикметами, якщо на першу Пречисту гарна погода — вся осінь буде гарною.

Народні прикмети: чого не можна робити в день Успіння Пресвятої Богородиці 28 серпня

Не можна сваритися з рідними і близькими.

Молодим дівчатам 28 серпня не можна стригти волосся і викидати його.

Не можна брати в руки колючі і ріжучі предмети.

Не можна одягати старе або незручне взуття — щоб уникнути проблем в житті: якщо натрете ногу в цей день, то чекає важке, повне проблем і невдач життя.

Небажано розводити вогонь, щоб не привертати різні напасті в дім.

Не можна нічого робити — ні на городі, ні в хаті.

Схожі новини