Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Ветеран АТО на Львівщині вирощує рідкісні «Ірландські троянди»

  • 27.08.2018, 13:58
  • 3 230

Сині, білосніжні, кольору шампань, блідо і насичено рожеві. Такі квіти еустоми розпочав вирощувати Андрій Дробіт — учасник АТО, яка живе зі своєю сім’єю у селі Вислобоки, неподалік від Львова.

Через два роки після повернення з передової, вирішив розпочати власну справу — вирощувати квіти. А квітку разом із дружиною обрали незвичну квітку для нашого краю — еустому.

«Цю квітку ще називають „ірландська троянда“. Вона дещо незвична для нас, але останнім часом набирає великої популярності. Тому ми вирішили зайнятися тим, що не є ще таким масовим», — розповідає Андрій. Дружина Олена розповідає: «Особисто я вперше почула про еустому лише торік, і коли дізналася більше, то була вражена її красою, шармом, легкістю і водночас капризністю… Як справжня жінка. Проте, це не завадило нам з чоловіком ризикнути та спробувати виростити її власноруч».

Заручилися підтримкою тих, хто постачає квітку на наш ринок, а в подальшому займається консультаціями тих, хто її вирощує. Саджанці закупили прямо у квітковій країні — Голландії.

Висадили на своїй ділянці біля будинку під плівкою площею 300 кв. м близько п’яти тисяч цих неймовірно чарівних красунь. Вони можуть рости під відкритим небом на сонці, але в Дроботів вони ростуть у теплиці під затіняючою сіткою та агроволокном. Для них влаштували і спеціальний крапельний полив.

Хоча це дається зовсім не легко, адже ці квіти потребують особливого догляду. «Ця квітка потребує сонця, у дощ вона не дуже хоче рости, — каже Андрій. — Вона хоче відповідної вологості, а коли дощі — то дуже волого, вона починає хворіти, припиняється ріст. Але ми доглядали».

Висаджували маленьку розсаду, таку, як капуста, і дочекалися вже перших квітів.

Першими розцвіли квіти синього кольору, потім будуть білосніжні. Мають ще п’ять сортів. Квіти вибагливі до температури, вони хочуть, щоб вона була сталою, а не з такими перепадами, як останнім часом у нас.

Подружжя Дроботів паралельно працює в садовому центрі, тому для них доглядати квіти — це нова справа. Та й біля хати мають свій садок, город.

Власну справу розгорнули самотужки, а от із замовленнями обіцяють допомогти в управлінні соцзахисту. Перше таке мали на день Незалежності, коли для загиблих воїнів АТО формували кошики.

Ще кілька тижнів і еустома розквітне та буде у повній бойовій готовності, щоб стати окрасою осель, святкових приміщень, букетів, одним словом, створювати настрій.

Олена ПЕТРИК

Схожі новини