Передплата 2024 ВЗ

Українці зникають: за 26 років країна втратила населення, як ціла Швеція, або Португалія

  • 27.08.2018, 09:58
  • 1 189

За роки незалежності населення зменшилось на десять мільйонів осіб.

Як повідомляється у сюжеті ТСН.Тиждень, в селі Хаїха Чернігівської області 26 років тому мешкала 61 людина, а тепер тут немає нікого. Село на карті є, а де-факто його не існує. Останній житель Хаїхи покинув цей світ торік.

Коли Україна отримала незалежність, розповідали, що українців налічується 52 мільйони. Нині нас — уже 42 мільйони або мінус 10 мільйонів людей — це ціла Швеція, Португалія або Греція.

Держава втрачала населення упродовж усіх років незалежності. Головна причина — помирає більше, ніж народжується. За 26 років померло понад 6 мільйонів людей, а народилося 3,5 мільйони.

В роки економічних криз прірва між народженими і померлими збільшується. У 2008 році українців поменшало одразу на 300 тисяч. Не стало цілого обласного центру такого як Хмельницький, Чернівці або Суми. У 2012 році за статистикою доходи населення стрімко зросли. Приміром, середня зарплата збільшилася на 50 доларів. Українці одразу почали народжувати більше. 2013 рік — черговий фінансовий обвал. І знову між народженими і померлими утворилась чимала різниця. Минулого року середня зарплата по Україні скотилася до рівня 2006 року — 192 долари на місяць. Народжуваність впала відповідно.

Еміграція. Нестабільність змушує кожного шостого замислюватися про пошуки кращого життя. З України вже виїхало 8 мільйонів людей. Це дорівнює населенню Австрії або Ізраїлю. Україна теж приймає мігрантів (732 тисячі мігрантів), але їх удесятеро менше від тих, хто їде.

Отже, 7 мільйонів вибуло з території держави. На 2,5 мільйона померло більше, ніж народилось. Це вже 9,5 мільйонів душ. Анексія забрала 2 мільйони 300 тисяч громадян. Ми нарахували вже більше, ніж офіційна статистика — 12 мільйонів втрачених громадян. Якщо смертність і надалі перевищуватиме народжуваність, у 2050 році нас буде ще на 10 мільйонів менше. За прогнозами міжнародних організацій, поступово зникатимуть цілі регіони.

Схожі новини