Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українські освітяни з цілого світу дефілювали у вишиванках

  • 21.08.2018, 17:12
  • 1 433

Захід відбувся у рамках Першого світового форуму українознавчих суботніх та недільних шкіл

Понад 200 учасників з 36 країн світу — таким представницьким був Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл, який щойно відбувся у Львові. Поважне зібрання вчителів української мови, які викладають в українських діаспорних осередках по цілому світі, мало на меті привернути увагу до проблем українства за кордоном, започаткувати процес творення Нової Української Школи за межами країни.

«Родзинкою» Форуму стало дефіле українських освітян з цілого світу, яке організував Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою Національного університету «Львівська Політехніка». «Ламаємо стереотипи. Хочемо показати нашій країні й світу українку — педагога з діаспори не лише інтелектуальною, а й сучасною, стильною й модною», — розповіла «ВЗ» головний організатор Форуму, директор МІОКу Ірина Ключковська.

Учитель української мови в українській суботній школі "Еллісів" у Норвегії Ніна Хаген
Учитель української мови в українській суботній школі "Еллісів" у Норвегії Ніна Хаген

Моделі демонстрували роботи дизайн-студії" Sophie Maria Syedova"під керівництвом Людмили Сєдової. В ексклюзивних вишивках органічно поєднувалися давні українські традиції й модні тенденції сучасності. Дефіле під супровід пісень фольк-гурту «Марвінок» та DJ Kind of Zero викликало в глядачів шквал емоцій.

По завершенню дефіле усі його учасниці зробили “знимку” на пам”ять
По завершенню дефіле усі його учасниці зробили “знимку” на пам”ять

Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з однією з моделей — Наталією Лисенко, учителем української мови та культури в українознавчій недільній школі та предмету міжнародного розуміння в Державній школі Японії. «Щаслива, що є українкою, — розповіла пані Наталія. — Раніше носила вишиту сорочку лише на великі свята, тепер же вдягаю її набагато частіше. У Японії навіть проводять різноманітні фестивалі й флешмоби, присвячені українським вишиванкам. Дуже приємно, що у світі знають і цінують традиції наших пращурів».

“Японська українка” Наталія Лисенко вдало поєднала вишиванку із джинсами
“Японська українка” Наталія Лисенко вдало поєднала вишиванку із джинсами

Ольга Мацьків, фото авторки

Схожі новини