Передплата 2024 ВЗ

У Львові відкрилася персональна виставка відомої львівської художниці Тетяни Тарасенко

В експозиції представлено понад двадцять робіт, розділених на декілька циклів

Із поїздки до Америки та Європи — із цілим «оберемком» нових вражень та малярських ідей. Таким вдалим став цей рік для творчості відомої львівської мисткині Тетяни Тарасенко. Персональна виставка її живопису «Лінія тіла» відкрилася в Арт-галереї «Мадам Пальмгрен». Представлено більше двадцяти робіт, розділених на декілька циклів.

«В Америці в мене народилася серія „Манхеттен“, — розповіла художниця журналісту „ВЗ“. — Це чотири чоловічих образи різних національностей, які найчастіше можна зустріти у Нью-Йорку: індіанець, єврей, ірландець та афроамериканець. Усі вони з оголеним торсом і у джинсах (найпопулярніший одяг). І в кожному образі за допомогою руху тіла передана сама суть їхньої національності. Багато спостерігала за представниками цих народностей під час американської поїздки, робила замальовки, наприклад, у кафе».

Ще одна серія робіт — «Маленький принц». Усе почалося із дружби з п’ятирічним онуком Петром, спільного перегляду мультиків, походів на природу і скейт-парк. «Якось ми відпочивали на озері й Петро надів мої дзеркальні окуляри, — розповідає Тетяна Тарасенко. — У великих склах відобразився увесь світ — небо із хмаринками, дерева, сонце… У мене одразу народилася ідея портрета, який став „хедлайнером“ нинішньої виставки. Оскільки Петро дуже на мене схожий, друзі весь час запитують: це твій автопортрет? Відповідаю: так, це майже я — це мій онук».

Звичайно ж, художниця намалювала і самого Маленького принца із його Лисеням та Розою. На живопис її надихають і улюблені творчі особистості. «Шалено люблю кінорежисера Вуді Аллена, тому вирішила намалювати його портрет, — каже мисткиня. — Зобразила його мінімальними засобами, гамма — ахроматична, сіра. Тут важливий його погляд — філософський, обернений до небес».

Ще одна тема творчості Тарасенко — портрети домашніх тварин і диких птахів. Вона сприймає «братів менших», як людей — зі своїми характерами і звичками. Ну і, звичайно, виставка не обійшлася без «родзинки» творчості Тетяни — чоловічого «ню». Тарасенко — чи не єдина художниця, яка звертається до оголеної чоловічої натури. Роботи ці водночас і надзвичайно технічно майстерні, і еротичні. Тетяна Тарасенко має за плечима понад два десятки персональних і колективних виставок в Україні та за кордоном. Її роботи — у приватних колекціях Польщі, Італії, США, Канади.

Схожі новини