Передплата 2024 ВЗ

Медійники вимагають зустрічі ОБСЄ з полоненим в ОРДО Асєєвим

  • 21.08.2018, 10:36
  • 431

Українські журналісти, медійні й правозахисні організації висловили глибоке обурення через інтерв’ю російського телеканалу «Россия 24» з українським журналістом Станіславом Асєєвим (Васіним).

Заява за підписом 17 організацій опублікована на порталі «Детектор медіа».

Зокрема, вони звертаються до міжнародних міжурядових та неурядових організацій та профільних інституцій, до дипломатичних представництв у Росії та Україні, а також до урядів демократичних країн із закликом: докласти максимум зусиль для того, щоб уповноважені представники ОБСЄ та Червоного хреста негайно організували зустріч із Асєєвим у місці утримання та з’ясували факти про умови його перебування, стан здоров’я та іншу важливу інформацію й надали її суспільству.

Підписанти закликають також рішуче засудити випуск подібних медійних матеріалів і чітко зазначити, що це є несумісним зі статусом та роллю медіа в демократичному суспільстві.

Крім того, вони закликають Міжнародну федерацію журналістів, членом якої є Союз журналістів Росії, виступити проти використання засобів масової інформації як інструмента пропаганди й сприяння конфліктам і грубим порушенням норм міжнародного гуманітарного права.

«Ми, журналісти, українські медійні та правозахисні організації, висловлюємо глибоке обурення появою цього матеріалу, який порушує всі можливі етичні стандарти й професійні норми журналістики. Ми маємо підстави припускати, що задля випуску „зізнання“ журналіста Станіслава Асєєва до нього було застосовано заходи фізичного або психологічного впливу», — йдеться в заяві.

Організації наголошують, що підготовка й випуск подібних медіасюжетів і з моральної, і з етичної, і з правової точок зору є несумісними зі статусом та роллю медіа в демократичному суспільстві.

Вони зазначають, що подібний матеріал не можна вважати журналістським, оскільки в матеріалі відсутні факти — нічого невідомо ані про умови утримання Асєєва, ані про його доступ до можливостей захисту, про стан його здоров’я, про наявність реальних доказів «порушення», яке йому інкримінується.

Крім того, на думку підписантів, «матеріал побудований винятково на особистій думці автора про заручника». З огляду на формат і зміст відео — «мета цього матеріалу не інформування аудиторії, а донесення загалу повідомлення», що вигідне Росії й підтримуваним нею бойовикам на Донбасі.

Наразі під зверненням підписалися:

ГО «Детектор медіа»

ГО «Інститут масової інформації»

Донецький інститут інформації

Texty.org.ua

Інститут демократії ім. Пилипа Орлика

Комісія з журналістської етики

Незалежна медійна рада

Національна спілка журналістів України

Український Кризовий Медіа-Центр

«Заборона», ГО «Крос Медіа»

ГО «Інтерньюз-Україна»

Лабораторія цифрової безпеки

Центр демократії та верховенства права

ГО «Громадське телебачення»

ГО «Інформаційна безпека»

Центр інформації про права людини

Українська Гельсінська спілка з прав людини

Схожі новини