Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Святослав Вакарчук мріє підкорити Еверест

Але чи має амбіції на президентську посаду, фанатам так і не відповів

Напередодні концерту на київському НСК «Олімпійський», який відгримить 24 серпня, на День Незалежності України, лідер гурту «Океан Ельзи» Святослав Вакарчук зустрівся зі своїми фанатами у місті Лева. Формат зустрічі — тепле відверте спілкування, а також питання-відповіді. Закрита вечірка з Вакарчуком відбулася у музейно-культурному комплексі пивної історії «Львівварня». На вечірку вирушила журналіст «ВЗ».

Задати запитання своєму кумиру прийшли не лише львів’яни. Приїхало кількасот жителів зі всієї України. У залі був стенд з великою картою, де кожен гість мав відзначити фломастером своє рідне місто. Зауважила на карті чимало позначок з Дніпра, Полтави, Києва, Кіровограду… Розговорилася з подружжям з Полтави. Пара зізналася, що приїхала з синьо-жовтим прапором, щоб отримати на ньому автограф Вакарчука. Взамін подарують лідеру гурту «Океан Ельзи» історичну книжку про Полтаву. Молодь прийшла переважно з платівками та білими аркушами, щоб отримати там автограф. Ведучий вечора Анатолій Анатоліч (відомий радіоведучий, двічі найкращий гравець інтелектуальної гри «Що? Де? Коли?») задає тон святу. Вийшов на сцену, щоб трохи підняти фанатам настрій: «За чотириста гривень дозволю будь-кому з вас посидіти на стільці, де сидітиме сам Святослав Вакарчук». Публіка відреагувала на це оплесками. Деякі дівчата і справді готові були заплатити за те, аби сфотографуватися на зірковому кріслі. На екрані сцени транслювали кращі фото гостей з вечірки. За це власники світлин отримували призи — пивні кухлі.

…І ось нарешті на сцену виходить Святослав Вакарчук. Гості вітають його оплесками, бо очікують виступу. Та ні, виступ з невідомих причин скасували… Ведучий вечора повідомив, що Вакарчук лише поспілкується з фанатами, а концерту варто очікувати від Лео Мантіса (Леонардо Ободоеке) — молодого українського співака нігерійського походження. На пісенному проекті «Голос країни» Лео Мантіс потрапив у команду Вакарчука і був його підопічним. Частину пісень Лео Мантіса дуже схожі до тих, які виконує лідер «Океану Ельзи». Дебютував зі звичайного аматорського відео, де виконав пісню Вакарчука «Така, як ти», отримав за це чимало лайків.

Святослав Вакарчук презентував гостям з інших областей України «родзинки» Львова. Каже, у Львові є культура споживання пива і що це найстаріший хмільний напій у світі. Також до візитівок міста Лева він відніс неоднозначну персону — Леопольда фон Захера-Мазоха, який є автором стилю садо-мазо.

«Для мене Львів — це скринька, яку відриваєш, а там міститься багато коштовностей, — наголосив Святослав Вакарчук. — Це унікальне місто, пишаюся тим, що я львів’янин. Тут народжуюся цікаві ідеї та проекти. З великою гордістю відвідую у Львові фестиваль Leopolis jazz fest. Цей фестиваль — одна з культурних візитівок Львова».

Святослав Вакарчук зізнався, що одна з його фантазій (уточнив, що не еротичних. — Авт.) — підкорити Еверест, найвищу вершину земної кулі, розташовану в Гімалаях на кордоні Китаю і Непалу, висотою у 8 тисяч 848,43 метри над рівнем моря. Проте, це лише мрія, бо для сходження потрібна хороша фізична підготовка і сила волі. Коли буде тренуватися, не знає, бо левову частку часу займають пісні, нові кліпи, громадська діяльність…

Але більшість фанатів, які прийшли на вечірку цікавило інше питання — чи буде Вакарчук балотуватися на посаду президента. Зокрема, один з переселенців зі сходу України, який тепер живе у Хмельницьку, відкрито заявив: «Ми хочемо бачити вас керівником нашої держави». Але Святослав Вакарчук не дав чіткою відповіді на те, чи планує балотуватися. Намагався «заговорити зуби», мовляв, переселенцям треба допомагати і я теж би з радістю долучився. Друга причина не йти в політику — він творча людина і це покликання назавжди. Але цей переселенець був наполегливий, вимагав від співака чіткої відповіді. Сказав, що у творчості Вакарчук уже досяг апогею, час йти в політику. Святослав Вакарчук не вважає, що досяг апогею, підкреслив, що так не можна ставити питання. Хоча співак зізнався, що майбутні його творчі плани ще не визначені. «Хочеться трохи зупинитися, подивитися на все збоку-зверху, подумати, куди рухатися далі», — наголосив лідер «Океану Ельзи».

Чомусь ніхто з присутніх не запитав Святослава про його нову пісню «Скільки нас?», де, на думку музичних критиків, є відверта політична агітація. На обкладинці кліпу зображено бюлетень зі знаками питання та оклику. У пісні є такі слова «Скільки нас тих, у кого дах не зносить від образ? Скільки нас тих, у кого страх не косить під екстаз? Скільки нас тих, кого душа болить, хто прокинувся, не спить довгий час? Я знаю ранок настає, єднає, волю нам дає. Тисячі нових облич у тисячах ікон. Скільки нас міцно кулаки стискає кожен раз?».

Схожі новини