Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Поява на росТВ полоненого українського журналіста: названо причини і мету Кремля

  • 18.08.2018, 11:38
  • 492

Недавнє інтерв’ю полоненого українського журналіста Станіслава Асєєва, опубліковане на державному телеканалі «Росія 24», покликане дискредитувати Україну в очах російської публіки і посилити «шпигунономанію» на окупованих територіях.

Про це «Радіо Свобода» розповіла заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар.

«Зізнання» українського журналіста — приклад єзуїтських методів окупаційного режиму, який відпрацьовує політичний запит Кремля щодо «доблєстной» боротьби з «українськими шпигунами». По-перше, створений наратив «українських шпигунів» підкріплюється періодичним та системним «знаходженням» таких. Така практика існує з 2014 року. Це ідентичний інструмент, який використовується як в окупованому Криму, так і в окупованому Донбасі. Його мета, окрім іншого, — дискредитація українців та України в очах головного «споживача» російської пропаганди — громадян Росії", — говорить вона.

Колишній викладач Асєєва, який також знаходився в полоні у бойовиків, вчений Ігор Козловський розповідає, що практика виступів полонених на телебаченні досить поширена.
«Коли я перебував там, у підвалах, декілька наших бранців також виступали на телебаченні. Я питав їх, чому вони це робили. Вони мені пояснювали, що, по-перше, це було пов’язано з побоюваннями за життя рідних, і боялися за свої життя також. У кожного є своя межа, яку він може витримати. Ми бачимо, що пішов уже другий рік перебування Асєєва в концтаборі, зрозуміло, що вже не витримує і фізично, і психологічно», — зазначає Козловський.

«У нього немає вибору, як у людини, що перебуває „на підвалі“ у „ДНР“, до якої застосовують тортури: будеш ти говорити чи не будеш. Росія хоче показати, що він признається сам: „ми приїхали взяти інтерв’ю, Стас добровільно погодився і признається у шпигунстві на користь України“. А у чому злочин Станіслава? У тому, що він, будучи там, із точністю документального фільму показував, що там відбувається, по той бік лінії розмежування?!. І, власне, це не сподобалося бойовикам і російським представникам, що перебувають на Донбасі, бо їм непотрібна правда, аби її дізнався світ», — додає Катерина Дячук, експерт Інституту масової інформації.

Схожі новини